dinsdag 7 november 2006

Nederland, land van de onbegrensde mogelijkheden...

Wanneer in Nederland een woning langer dan een jaar leeg staat, is het (op grond van de Leegstandswet) niet verboden die te kraken. Het is dan een zaak tussen de krakers en de eigenaar van de woning om een oplossing te vinden.

Nadat al in 2000 een groep krakers het Fort Pannerden (gebouwd in 1869 en in zeer slechte staat verkerend) bezetten, wordt vanaf vanochtend grof geweld (tot tanks toe!) gebruikt om de krakers te verwijderen. Dit fort is weliswaar in strikte zin misschien geen woning, maar het was oorspronkelijk wel degelijk bedoeld om (in een oorlogssituatie) gedurende langere tijd bewoond te worden.

Het Jeugdjournaal meldde vanavond dat de krakers het fort hadden opgeknapt en in de afgelopen jaren al tienduizenden mensen hadden rondgeleid en verteld over de functie en de mogelijkheden van het fort - dat een onderdeel vormt (vormde) van de Hollandsche Waterlinie.

Volgens de burgemeester van gemeente Lingewaard is de bewoning van het fort onveilig én in strijd met het bestemmingsplan. Gezien de tijd tussen het kraken en de ontruiming is het duidelijk dat dit niet de ware reden is - of B&W van Lingewaard bestaat uit een stelletje leeghoofdige minkukels, die zes jaar nodig hebben om dergelijke smoesjes te bedenken.

Gelukkig geeft NRC/Handelsblad al een aanwijzing voor de ware reden: De gemeente Lingewaard en Staatsbosbeheer (de eigenaar) willen een museum maken van het fort. Tja, ze hebben natuurlijk gezien dat de krakers succes hadden met hun rondleidingen, en omdat het fort intussen opgeknapt is door de krakers, lijkt het hun wel leuk om de krakers te verjagen en zelf te profiteren van het werk van anderen.
De burgemeester vertelt dat 'de grootschalige inzet van mensen en materieel nodig' is "voor de veiligheid van de krakers". Het kan aan mijn gebrekkige inzicht liggen, maar volgens mij is op dit moment het grootste risico voor de krakers dat ze door de debiele eenheid in elkaar gemept of door een tank overreden worden. De burgemeester liegt dus - maar dat is de laatste jaren ook in de nationale politiek zowat een standaard beleidsmiddel geworden.

Intussen zitten de diverse overheden te oetelen over jongeren die zich moeten inzetten voor de maatschappij in plaats van bushokjes te vernielen - en als er dan een groep krakers is die een oud fort opknappen, zich verdiepen in de achtergronden en die kennis uitdragen, dan worden ze met geweld verjaagd... waarna het resultaat van hun inspanningen commercieel geëxploiteerd moet gaan worden.

Geen opmerkingen: