donderdag 7 juli 2005

Besportelijk circus!

Wat een lachwekkende (en tenenkrommende) vertoning was het toch weer de afgelopen dagen. Diverse hoge (nouja: diepgevallen) politici maken elkaar belachelijk en geven hoog op van de uitstekende hoedanigheid van hun eigen land, omdat ze zo graag de Olympische Spelen van 2012 willen 'binnenhalen'. Het toppunt was wel de foto op de achterkant van de Sp¡ts van vandaag, waarop Tony Blair te zien was met wel een van de meest domme grijnzen die ik ooit gezien heb.

En waar gaat het in kotsnaam allemaal om? Er worden kapitalen over de balk gesmeten om een nog fraaiere accommodatie te bouwen dan de voorgangers. Die accommodatie wordt een paar weken intensief gebruikt, en daarna wordt er misschien nog eens ooit iets andere mee gedaan. Het is uiteraard de bedoeling dat er kolossale ladingen toeristen en sport'liefhebbers' op het nationalistische en chauvinistische festijn af zullen komen, wat leuk is voor de horeca. Het gewone volk betaalt wel voor de geldverspilling (is het niet door het kopen van mokken met de olympische slavenringen, dan wel via de belasting), en de mensen die écht wel wat steun zouden kunnen gebruiken, moeten maar afwachten wat andere (en soms dezelfde) hoog-van-de-toren-blazers hun aan kruimeltjes willen toewerpen. Het lijkt wel alsof al dat Olympische geneuzel veel belangrijker is dan de G8-conferentie...

Natuurlijk zie ik het allemaal verkeerd, want gaat het niet om 'verbroedering', om de 'Olympische gedachte'? Welnu, waarom moeten die Olympische Spelen dan elke keer ergens anders plaatsvinden? De Giro wordt toch steeds in Italië gereden, Luik-Bastenaken-Luik is toch ook elk jaar op dezelfde plaats en het Holland Festival vindt toch ook niet elk jaar in een ander land plaats?

De Olympische Spelen zijn genoemd naar de berg Olympos in Griekenland. Wat is er dan logischer dan dat 'alle landen' in broederschap bijdragen aan een sportpark op (of in de buurt van) de Olympos. Daar kunnen dan om de 4 jaar de nationalistische vlaggenparades gehouden worden en de trots om 'onze' winnaars straalt toch net zo goed af op ons (althans degenen die daarvoor gevoelig zijn - om misverstanden te voorkomen: ik absoluut niet!).

Van het geld dat op deze manier uitgespaard wordt (jammer voor de bouwfraudeurs, want die hebben voortaan niet meer elke vier jaar een nieuwe kans om ergens te graaien), kan dan mooi - als extra bewijs van broederschap - aan organisaties als Novib gegeven worden, of het kan gebruikt worden om AIDS- en malaria-medicijnen voor ontwikkelingslanden gratis te maken.

En als er eventueel nog iets over is kan er misschien ook nog een heel grote afzuigkap boven het Vaticaan gebouwd worden, waardoor elk geluidje dat uit de mond van de Beierse ayatollah en zijn kornuiten komt meteen wordt weggezogen.

Geen opmerkingen: