vrijdag 22 juli 2005

Vrijheid op z'n Verenigdestaats

Terwijl de VS de zoveelste oorlog aan het voeren zijn ter bevordering van de democratie (althans zo probeert hun eigen propagandamachine het te verkopen), omdat ze nu eenmaal zo begaan zijn met de mensenrechten (vooral volgens eigen zeggen), heeft het Congress van de VS op 13 juli dit jaar een aanvulling (amendment 24) verstrekt op de begroting van het Verenigdestaatse State Department (ministerie van Buitenlandse Zaken), om zo de Broadcasting Board of Governors (die ook de uitzendingen verzorgt van o.a. de Voice of America) in staat te stellen dagelijks tenminste 30 minuten "evenwichtige, objectieve en uitgebreide nieuwsprogramma's ("balanced, objective, and comprehensive news programming") per radio en televisie uit te zenden naar Venezuela.

Klik hierna voor de volledige tekst van "H.R. 2601", die middelen toekent voor "internationale uitzendingen en [die] veiligheidssteun voor bondgenoten" van de VS biedt, waarbij tevens wordt aangegeven dat "het Congress vanaf 11 september 2001 een krachtige en robuuste diplomatieke inspanning ondersteunt voor bescherming van de nationale belangen van de VS in het buitenland". Lees deze laatste zin nog eens opnieuw voor een goed begrip van de mentaliteit van het regime van de VS: het komt erop neer dat het buitenland ondergeschikt is aan de belangen van de VS!

De reden hiervoor is natuurlijk niet dat het beleid van de Venezolaanse president Chávez op sommige punten in Venezuela omstreden is, maar dat zijn beleid op tal van punten in gaat tegen de belangen van de VS. Degenen die niet zoals minister Zwam hun ogen sluiten voor het verleden weten tot welke extremen de VS gaan zodra ze hun eigen belangen op een of andere manier bedreigd zien (en dat gaat heel ver: ze zijn uiteindelijk bang dat de Verenigdestaatse bevolking zou kunnen inzien dat zonder het kapitalisme een gelukkiger leven mogelijk is). Om maar enkele voorbeelden te noemen: de oorlogen in Korea en Vietnam (en de omringende landen Laos en Cambodja), de door de CIA georganiseerde staatsgreep van Pinochet tegen de democratisch gekozen regering van Salvador Allende, de steun voor de onmenselijke Cubaanse dictator Batista (en de blinde haat tegen de revolutie van Fidel Castro en de nog steeds voortdurende mensonterende maatregelen tegen de bevolking van Cuba), de invasie van Grenada en de steun voor dictator Somoza in Nicaragua en voor Noriega in Panamá. En uiteindelijk kan niet genoeg benadrukt worden dat zonder de actieve steun van de CIA Bin Laden en Al Q'aida nooit zo bedreigend zouden kunnen zijn als nu het geval is.


Deze 'objectieve' uitzendingen tegen Chávez zijn overigens niet de enige uitzendingen van deze soort. Al vanaf ongeveer 1950 zendt de Voice of America uit naar grote delen van de wereld in een groot aantal talen, en ook Radio Free Europe en Radio Liberty zijn nog steeds actief met hun uitzendingen naar Oost Europa, evenals sedert een aantal jaren Radio Free Asia naar Azië en Radio Farda naar Iran. Radio Free Europe was zelfs van groot belang voor het uitbreken van de opstand in Hongarije in 1956, omdat in haar uitzendingen steun van 'het westen' voor een opstand beloofd werd. Die hulp bleef echter uit, toen tenslotte de opstand was uitgebroken en deze werd dan ook bloedig beëindigd.

Ook Cuba wordt al sinds jaar en dag vanaf Florida belaagd met de radio- en TV-uitzendingen van Radio Martí (de VS schamen zich er zelfs niet voor de naam van een in Cuba populaire dichter te misbruiken voor hun eigen propagandadoeleinden). Ofschoon Florida en Cuba bijna op oogafstand van elkaar liggen, zijn de gebruikte radiozenders zo krachtig dat ze hier in Europa zonder al te veel moeite ontvangen kunnen worden. (Dit geldt niet voor de TV-uitzendingen, omdat die op frequenties worden uitgezonden, die alleen in zeer uitzonderlijke situaties grote afstanden kunnen overbruggen).

Geen opmerkingen: