zondag 3 juli 2005

Kras staaltje van diplomatieke schendbaarheid

In NOS Teletekst lees ik dat de nieuwe Egyptische ambassadeur in Irak ontvoerd is. Het artikel maakt geen melding van de identiteit van de ontvoerders.
Volgens de Washington Post was een Egyptische diplomaat (die nog als ambassadeur moest worden aangesteld) gisteren ontvoerd toen hij in Bagdad een krant wilde kopen. Hij werd daarbij beschuldigd een 'Amerikaanse spion' te zijn.

Ik vraag me in alle ernst af wie voor deze ontvoering aansprakelijk en/of verantwoordelijk is, maar het zou me niet veel verwonderen wanneer deze diplomaat niet in het Arabisch met de 'gunmen' (zoals de Washington Post hen karakteriseert) kan communiceren.


Zou het Iraakse verzet hiervoor verantwoordelijk zijn? Of wellicht Iran (dat zich na de verkiezingen van verleden week duidelijk heeft afgekeerd van de schuchtere pogingen van contact met de VS)?

Of zou het een truukje zijn van de CIA, bij wijze van een excuus om (net zoals indertijd na het bombardement op de eigen troepen in Vietnam) met grof geweld te kunnen toeslaan - of om Egypte over te halen deel te nemen aan de illegale bezetting van Irak...

Geen opmerkingen: