maandag 4 juli 2005

Nederland Kromstaat!

Afgaande op een artikel in NRC/Handelsblad van vandaag kan Nederland niet langer beschouwd worden als een rechtsstaat [ikzelf had trouwens al veel langer dat idee]. De IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) heeft alleen al in het voorbije jaar in minstens 1.100 gevallen de termijn (van 3 maanden) voor door de rechter opgelegde besluiten over verblijfs- en asielaanvragen overschreden. In 211 gevallen bedroeg de overschrijding zelfs meer dan een jaar.

Dit blijkt uit een brief van 23 juni, die de Nationale Ombudsman aan minister Verdonk geschreven heeft.

Het gaat daarbij om gevallen waarin de rechter bezwaren van asielzoekers gegrond heeft verklaard, en termijnen gesteld heeft waarbinnen de IND een nieuw besluit moet nemen.

Volgens de Ombudsman doet deze situatie "de vraag rijzen of de IND het fundamentele belang van het naleven van rechterlijke uitspraken wel onderkent".

Minister Verdonk geeft een andere draai aan de situatie. Volgens haar woordvoerder wordt de termijn soms overschreden als uitgebreider onderzoek noodzakelijk is: "Inmiddels is besloten dat [...] er in nieuwe zaken binnen de wettelijke termijn beslist zal worden. Dan wordt er niet meer gewacht op bijvoorbeeld een ambtsbericht, maar wordt er beslist zonder dergelijke aanvullende informatie."

Dit komt mevrouw V. natuurlijk uitstekend uit. Het gaat uiteraard om zaken, waarbij asiel- of verblijfsaanvragen zijn afgewezen (anders was beroep niet nodig geweest). De zaak wordt nu op zijn beloop gelaten. Vlak voordat de wettelijke termijn verloopt, gaat de IND achter de ontbrekende informatie aan, die natuurlijk niet op tijd meer binnenkomt. Op deze manier kan dan beslist worden op dezelfde, oorspronkelijke informatie, waarop de eerdere afwijzing berustte. En zo kan het regime van Balk en Co (met de steun van minister Verdomd en de IND - Imbeciele Neutralisatiedienst?) gewoon doorgaan asielzoekers de verdoemenis in te sturen.

Geen opmerkingen: