zaterdag 30 juli 2005

Moordwapenfabrikanten vrijuit

De Verenigdestaatse Senate heeft gisteren een wetsontwerp goedgekeurd, waar de wapenindustrie al lang op zat te hopen. Dankzij deze wet kunnen wapenfabrikanten niet vervolgd worden, wanneer hun wapens bij misdaden misbruikt worden. Het wetsontwerp moet eerst nog door het House of Representatives worden goedgekeurd voordat het van kracht wordt, maar de kans is groot dat dat ook gaat lukken. (Washington Post)

De wapenfabrikanten (gesteund door hun schietgrage vriendjes van de NRA - de National Rifle Assciation) zijn al lang aan het lobbyen om een wet van deze reikwijdte aangenomen te krijgen. Zo kunnen ze niet meer vervolgd worden voor moordpartijen, ook niet wanneer deze uitgevoerd zijn met wapens die veel gemener zijn dan nodig voor het doel waarvoor ze aangeboden worden.

Aanbevolen literatuur in dit verband is de roman Balance of Power van Richard North Patterson. Een Nederlandse vertaling heb ik niet kunnen ontdekken, maar mensen die het boek eventueel in het Duits zouden willen lezen, kunnen het vinden onder de titel Im Kreis der Macht.

Geen opmerkingen: