donderdag 28 juli 2005

On-informatieve brochure van ministerie

Onlangs ook zo'n interessante (niet!) brochure gekregen met op de omslag de cryptische vraag of je ziekenfonds of particulier bent?

Wie van ons is er ziekenfonds? Dit geeft weer typisch de intelligentie van het Nederlandse regime aan. Kennelijk is nog niet doorgedrongen dat ziekenfondsen rechtspersonen zijn en geen natuurlijke personen.

En wie is er particulier? Wanneer daarmee 'lijfeigene' bedoeld wordt, dan valt zowat iedereen daaronder, maar als je het strikt bekijkt zijn alleen de dikke profiteurs (het kleine groepje miljonairs) als particulier te beschouwen, alle anderen zijn afhankelijk van de profiteurs.

Ja, ik begrijp heus wel dat het ministerie hiermee het taalgebruik van het vulgus, het plebs heeft willen overnemen. En daarmee vallen ze meteen door de mand, want ze hebben het weer eens niet goed begrepen. De vraag zou spraakgebruiktechnisch goed geweest zijn in de formulering "Bent u ziekenfonds- of particulier verzekerd?" Maar ja, je kunt van mensen die in het ivoren torentje in Den Haag zetelen ook niet verwachten dat ze zich druk maken om wat 'het gemene volk' allemaal zegt. Ze hebben het immers veel te druk om de belangen van de neoliberale internationale te bevorderen.

Diezelfde minachting voor de Nederlandse bevolking spreekt uit de hele brochure, en dat begint al op bladzijde 2 [indeling door mij]:

  • De inhoud van deze brochure is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
  • De informatie is onder voorbehoud van parlementaire goedkeuring van de Invoerings- en aanpassingswet Zorgverzekeringswet.
  • De gebruikte cijfers hebben een voorlopig karakter.
  • Aan deze brochure kunt u geen rechten ontlenen.
  • Wat heb je nou aan dit soort niet-goedgekeurde, voorlopige informatie, waaraan we geen rechten kunnen ontlenen.

    Op de achterkant staat dan o.a. dat "in uw [mijn?] huis-aan-huisblad [...] vanaf begin juli 2005 meerdere [waarom dit germanisme? Is 'verscheidene' niet goed genoeg?] pagina's met informatie over de nieuwe zorgverzekering" verschijnen. Maar als je daarbij dan steeds die zelfgenoegzame, weldoorvoede kop van onze diepvrieskoning Hoge Vorst ziet staan, heb je toch geen zin meer om nog verder te lezen?

    Voorlopig kost deze hele 'zorgverzekering' alleen nog maar sloten geld (brochure, advertenties -of wordt deze ruimte in de bladen gevorderd [net zoiets als de spreekwoordelijke fietsen in de Tweede Wereldoorlog?]) en deze wet blijft onvermijdelijk extra geld kosten.

    Iets wat door commerciële clubs wordt uitgevoerd is immers per definitie duurder dan iets wat door de overheid gedaan wordt. De overheid hoeft geen winst te maken, een commerciële onderneming wel. En die winst zal toch ergens vandaan moeten komen. Het lijkt mij stug dat de 'moeder des vaderlands' (Bea) het verschil zal bijleggen omdat ze zo met ons meeleeft...
    Daarnaast is het natuurlijk ook in het belang van de ziektekostenverzekeraars om de zorg zo goedkoop mogelijk te maken, want dat levert ook meer winst op. Het kan dus bijna niet anders dan dat dure operaties zoveel mogelijk beperkt zullen worden (met krukken kun je ook lopen, en dat is goedkoper dan kunstknieën) en dat dure medicijnen niet meer voorgeschreven worden. De vervelende bijverschijnselen van goedkope medicijnen zijn wel jammer voor de patiënt, maar ja (allemaal samen!): de bomen groeien nu eenmaal niet tot in de hemel.

    Over de verslechteringen die deze nieuwe regeling met zich meebrengt (ook al schrijft de brochure op bladzijde 3 de zoveelste leugen van dit regime "U blijft verzekerd van de zorg die u gewend bent") is intussen al meer dan genoeg en gedetailleerd geschreven. Daarover wil ik me nu niet nog eens een keer kwaad maken.

    Het is overigens wel verheugend te zien met hoeveel zorg de brochure is geschreven. Volgens het schema op bladzijde 5 loopt "vanaf juli - mei 2006" (het staat er écht) de "Informatiecampagne in diverse media".

    Het moet toegegeven worden: De club van Balk en Zwam doet er inderdaad alles aan om de bevolking meer te betrekken bij de politiek: met verslechteringen en afbraak van allerlei voorzieningen, met chantagetechnieken en bedrog (zoals in de brochures over de Europese 'grondwet') en met leugens en halve waarheden. Er zijn in de laatste decennia niet zoveel protesten, vakbondsacties en demonstraties geweest als de laatste paar jaren.

    Ze moeten vooral nog een jaartje zo doorgaan, dan krijgen we misschien vanaf 2007 eindelijk na zo'n 30 jaar weer eens een regering die wat meer naar de burgers kijkt en wat minder naar het bedrijfsleven.

    Geen opmerkingen: