donderdag 14 juli 2005

Wie sluit Zalm's doos van Pandora?

Het is allemaal nog niet erg genoeg. Was ik een maand of zo geleden nog bang dat de Europese Centrale Bank (ECB) ons in een vicieuze cirkel van stijgende armoede zou storten, nu blijkt weer duidelijk dat we die ECB daarvoor helemaal niet nodig hebben.

Blijkens een bericht in NRC/Handelsblad van vandaag roept het Internationaal Monetair Fonds (IMF) het kabinet [hiermee wordt de neuzelbende van Balk en Zwam bedoeld] op 'zijn beleid van bezuinigingen en hervormingen voort [te] zetten. In het licht van de komende vergrijzing van de bevolking is dit de beste manier om het vertrouwen in de economie te herstellen.'

Het is niet duidelijk wie dit allemaal ingefluisterd heeft, maar het IMF adviseert de loonmatiging voort te zetten, de WW nog verder uit te kleden en maatregelen te nemen tegen zaken als de ontslagbescherming. Begrotingsmeevallers moeten volledig gebruikt worden voor vermindering van de staatsschuld.

Volgens het IMF tekenen zich "in de onderliggende structuur van de economie verbeteringen" af en zal de groei volgend jaar aantrekken.

Hetzelfde artikel maakt overigens ook melding van onderzoek van Eurostat, het Statistisch Bureau van de EU, dat tot de conclusie is gekomen dat de Nederlandse economie de slechtst presterende economie van de EU is.


Dat, de slechtst presterende economie van de EU lijkt me heel wat geloofwaardiger (want iedereen kan dat aan den lijve ondervinden) dan het gezwets over toekomstige verbeteringen. Dat gebazel kennen we al van minister Zwam, die al diverse jaren die toekomstige verbeteringen belooft. Hij zou eens wat beter zijn pop-klassiekers moeten beluisteren, want o.a. Elvis Presley en Glen Campbell zongen een nummer met het perfecte antwoord op dit optimistoïde bedrog: «Tomorrow Never Comes» (en Creedence Clearwater Revival «Someday Never Comes»)!

Het is niet moeilijk om aan te tonen dat het beleid dat Zwam en het IMF zo aanhangen, wel móét leiden tot achteruitgang. Door de diverse maatregelen van deze schijnheilige zwetsbende (de krampachtig gehandhaafde nullijn voor salarissen, het systematisch verslechteren en uitkleden van sociale voorzieningen, het systematisch duurder worden van veel primaire levensbehoeften - zoals huishuur, openbaar vervoer, gezondheidszorg) hebben wij steeds minder geld om uit te geven - en die achteruitgang voor het grootste deel van de Nederlandse bevolking wordt uiteraard in economische zin niet gecompenseerd door de stijgende vermogens van het groeiende aantal patsers. Hun groeiende vermogen leidt niet alleen tot armoede voor de overige Nederlanders, maar wordt bovendien ook nog onttrokken aan de economie.

Iedereen die kan nadenken (dat sluit automatisch de hele ploeg van Zwamneus Zalm en Balkende Ellende uit) kan begrijpen dat bij een lagere consumptie ook de economie achteruit kachelt - en dat dit uiteindelijk automatisch tot verdere verslechteringen leidt:
- de consument heeft minder geld en kan minder consumeren/kopen;

- winkels blijven met voorraden zitten; de problemen worden tijdelijk opgeschoven door prijsverlagingen, maar uiteindelijk dalen de verkopen;
- importeurs/fabrikanten leveren minder aan de winkels; ook hier nog even een beetje rek door prijsverlagingen;
- winkels, importeurs en fabrikanten ontslaan een deel van het personeel, of gaan failliet, waardoor heel het personeel werkloos wordt (de failliete ondernemers hebben zich ongetwijfeld eerst nog een paar luxe bonussen aangemeten en worden patsers);
- de nieuwe werklozen krijgen een steeds verslechterende uitkering en kunnen dus nóg minder consumeren;

- enz. enz.

Het enige wat helpt is de stabiliteitsregels van de EU naar de verdoemenis te sturen (dat kan minister Verdomd wel regelen, zij krijgt het ook bij mensen voor elkaar), en desnoods de hele Euro-santekraam om te smelten tot guldens. Het wordt weer wel wat onhandiger op vakantie, maar dan kunnen we in ieder geval een gezonde economische politiek voeren. Een beetje extra inflatie kan in de huidige situatie geen kwaad, want dáárdoor stijgt het consumentenvertrouwen. Dat vertrouwen is immers niet gebaseerd op dikdoenerige wollige teksten, maar op het feit dat mensen weer wat meer geld overhouden.

Geen opmerkingen: