vrijdag 15 juli 2005

Nederland Kennisland... Ha!

Justitie wil een databank waarin e-mail adressen en "internetnummers" aan namen en woonadressen worden gekoppeld. (NOS Teletekst vandaag).

Voor de zoveelste keer loopt Nederland weer eens jaren achter de feiten aan. Iedereen die ook maar enige kennis heeft van het Internet, weet hoe gemakkelijk het is op gefingeerde gegevens een e-mail adres aan te maken bij bijv. Hotmail. Ook "internetnummers" (ik veronderstel dat verwezen wordt naar IP-adressen) zijn lang niet altijd vast aan een persoon gekoppeld. Bij inbel-verbindingen wordt bijv. een zg. dynamisch IP-adres verstrekt, dat alleen geldig is voor de duur van de verbinding.
Gebruikers met bijv. een ADSL-aansluiting hebben wel een vast IP-adres, maar ze moeten wel erg gek zijn wanneer ze dat gebruiken voor subversieve activiteiten. En zelfs met een vast IP-adres is het op een bepaalde manier nog mogelijk praktisch anoniem het internet op te gaan.

Vermoedelijk heeft in 1990 een of andere denkcontainer zichzelf een opdracht aangeboden, en na zo'n 15 jaar duurbetaald 'denk'-werk heeft het ministerie dan nu toch om de resultaten gevraagd. En weer blijkt wat voor lumineuze ideeën er opwellen na een periode van rustig denkwerk.
(Klik hier voor een toelichting op de 'werk'ing van een denktank.)

En dan te denken dat Nederland zich graag wil afficheren als 'kennisland'. Volgens mij kan Nederland beter opname in het Guinness Book of Records aanvragen: in de categorie 'domste ...' komt ons land beslist in aanmerking voor diverse vermeldingen.

Geen opmerkingen: