woensdag 27 juli 2005

Hoe krom kan recht zijn...

De stichting De Opstap (uit Amsterdam) is gisteren failliet verklaard. Deze stichting beheerde het geld van ongeveer 300 mensen (dementerende bejaarden, verstandelijk gehandicapten, verslaafden e.d.), die op last van de kantonrechter onder bewind waren gesteld. Hun geld is weg... (NRC/Handelsblad vandaag).

Gevallen als dit zijn dubbel tragisch. Om te beginnen is het al triest genoeg wanneer je niet in staat bent je eigen leven in de hand te houden, maar wanneer dan de stichting, die op last van de rechter je geld beheert, failliet gaat en je al je geld kwijt bent, word je nog eens extra 'gestraft'.

Wie is er nu eigenlijk aansprakelijk voor dit geld? Uiteraard had die stichting moeten zorgen dat het geld goed beheerd werd, maar wanneer de (kanton)rechter beslist dat deze stichting het geld van betrokkenen moet beheren, dan lijkt me dat de rechter in dezen toch ook schuldig is aan het feit dat de gedupeerden hun geld kwijt zijn - al was het alleen maar omdat de rechter ook had moeten toezien op de stichting in kwestie.

Het kan toch niet zo zijn dat nu betrokkenen door een reeks fouten en nalatigheden al hun geld kwijt zijn? Volgens het artikel in NRC/Handelsblad zaten tussen de gedupeerden ook vijf rijkere personen (met een vermogen van één tot 2½ ton) en ook hun geld is -volledig- verdwenen.

Ik ben zéér benieuwd hoe dit opgelost gaat worden... maar voorlopig is mijn vertrouwen in de rechtsstaat Nederland er niet beter op geworden!

Geen opmerkingen: