vrijdag 22 juli 2005

Klein en Krenterig!

Ik hoorde eerder vanmiddag op het ANP nieuws op Arrow Classic Rock (een radiozender, voor wie écht nooit naar de radio luistert) dat Nederland een bedrag van 2 miljoen euro schenkt voor de hongerende bevolking van Niger. Om het even in perspectief te zien: dat is nog minder dan de familie Von Amsberg jaarlijks uit onze belastingopbrengsten krijgt om over de balk te gooien.

Hoe schijnheilig kan een 'regime' wel zijn om een dergelijke fooi weg te geven en dan ook nog de indruk te willen wekken om gul te zijn en mee te leven met problemen elders in de wereld.
En van de andere kant: alleen in de afgelopen maanden heeft het UWV op last van de verziekte wetgeving ongetwijfeld al heel wat meer van arbeidsongeschikten af moeten pakken door hun uitkering te verlagen of te beëindigen.

1 opmerking:

Anoniem zei

ANP - 22 juli 2205, 13:20 - Nederland geeft 2 miljoen voor hongersnood Niger.

Om het perspectief dat Dwarslezer aangaf nog even uit te vergroten:

De 'basisuitkering' van Trix, Alex en Minima samen is ruim 5,5 miljoen euro (volgens de begroting 2005, dus met inflatiecorrectie en zo zal het wel op bijna 6 miljoen euro uitkomen), en daar hoeven ze alleen de babysit maar van te betalen, aangezien de rest van wat ze mogelijk aan uitgaven hebben hoogstwaarschijnlijk ondergebracht zal worden in de potjes functionele (ruim 24,5 miljoen euro) en overige kosten (iets meer dan 53 miljoen euro).
bron: "http://www.koninklijkhuis.nl/"

Aan de ander kant hebben we daar dan het Afrikaanse Niger met 12 miljoen inwoners, waarvan er 3,6 miljoen worden bedreigd door voedseltekorten (als gevolg van langdurige droogte en een verwoestende sprinkhanenplaag).
Tien procent van de kinderen in de hardst getroffen regio's zal waarschijnlijk sterven als er niet snel extra hulp komt.
bron: "http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/4695355.stm"

Engeland (een stuk armer dan Nederland) kwam in eerste instantie met bijna 3 miljoen euro over de brug, en dan meent Bak Ellende een groot gebaar te moeten maken met 2 miljoen euro (van van óns gepikt geld).
bron: "http://www.anp.nl/"

In de lijst van rijkste nederlanders over 2004 prijkt op #13 de Familie van Oranje-Nassau: 1,1 miljard (in 2003 waren ze #15 met slechts 1 miljard) - dat wil zeggen dat ze (tussen de twee metingen, dus in 2004) hun vermogen met zo'n 100 miljoen hebben vermeerderd - mijn vraag is waarom zulke vreselijke stinkerds een 'uitkering' moeten krijgen (zie eerste alinea), als daarnaast al hun mogelijke onkosten ook nog eens vergoed worden (daar wordt bijna 78 miljoen euro voor gereserveerd, en vast ook uitgekeerd) - daarnaast vraag ik me af wat het nut is van het verschijnsel "Ons Koningshuis", want ze doen niks anders als geld wegsmijten en oppotten, en voor een deel is dat óns belastinggeld.
bron: "http://www.allesopeenrij.nl/lijsten/economie/rijkste_nederlander.html"

Wat ik op prijs zou stellen is dat het oranje-trio hun gezamenlijke uitkering structureel zouden bestemmen voor wereldvoedselhulp (en dan niet in obscure clubjes storten waar 90% van de inkomsten onderweg in losse zakken van directies verdwijnt), en daarnaast dat de schoften die zich de regering van ons land noemen zichzelf een dermate stevige schop onder de kont gaven dat ze de komende veertig jaar niet meer konden zitten, in ieder geval niet in stoelen op plekken waar over het geld en het welzijn van andere mensen vergaderd en beslist wordt.