vrijdag 4 mei 2007

Democratie volgens de Verenigdestaatse "Democraten"

Bij de tussentijdse verkiezingen in de VS van enkele maanden geleden wonnen de "Democraten" zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden een krappe meerderheid met als hoofdpunt de suggestie dat ze zodra mogelijk ervoor zouden zorgen dat de VS zich gingen terugtrekken uit de oorlog in Irak.

Big Brother Bush, iemand die bij zijn overlijden maar vijf planken nodig heeft voor zijn doodskist (de zesde heeft hij al jarenlang voor zijn kop), maakte zich daar niet druk over en ging gewoon door met zijn plannetjes in Irak. Hij zal ongetwijfeld van de olie- en wapenboeren instructies hebben gekregen dat Irak onder de Verenigdestaatse invloed moet blijven (nieuwspraak voor "komen"). Daarom wilde hij voor zijn olie-oorlog nog eens een bedragje van 124 miljard dollar onttrekken aan de toch al zo uitgeperste bevolking en daarvoor had hij ook toestemming gekregen, máár op voorwaarde dat het Verenigdestaatse leger vanaf juli zou beginnen zich terug te trekken. Bush, als waar vertegenwoordiger van het land dat vrijheid en democratie over de wereld claimt te verspreiden en verdedigen, sprak zijn veto uit over die voorwaarde.

Bij een poging om dat veto ongedaan te maken, bleken er helaas onvoldoende "Democraten" bereid te zijn om die motie te steunen.
(Washington Post van gisteren)

En zo zien we maar weer wat verkiezingsbeloften waard zijn - het is in de VS al niet anders dan in ons eigen knikkerlandje, waar het niet om het spel maar om de knikkers gaat.

Ook wel interessant in deze context is een berichtje dat ik verleden week in de Metro las: Hillary Clinton zou een eventuele aanval op Iran niet uitsluiten, wanneer bleek dat dat land kernwapens ontwikkelt (niet eens "bezit"!). [Ik heb er maar een (helaas niet al te best) JPG-tje van gemaakt, want oude Metro-berichten verdwijnen snel van het internet]
Ik geloof dat we er nu toch wel écht van doordrongen moeten zijn dat het nauwelijks verschil maakt welke van de twee grote partijen in de VS aan de touwtjes trekt. Beide partijen zijn even dodelijk, met het verschil dat misschien de "Democraten" het wat leuker verpakken. Eigenlijk net zoiets als de PvdA, die het kapitalisme uitdraagt, maar daarbij af en toe nog wat termen gebruikt uit de tijd van Den Uyl...

Geen opmerkingen: