zondag 27 mei 2007

Wat is de wisselkoers Palestijn-Israeliër?

Rare vraag misschien, maar ik kan er toch niet omheen gezien de manier waarop de gelijkgeschakelde pers in Nederland bericht over de door Israel in Palestijns gebied aangerichte ellende.

Vandaag meldde de RSS-feed van NOS.nl onder de kop Dode na raketaanval op Israel, dat vanmorgen bij een -door Hamas opgeëiste- Palestijnse raketaanval een Israeliër gedood is. Het artikel gaat dan verder "Eerder deze maand viel er ook al een dode".

In de laatste alinea meldt het bericht dan toch ook nog dat Israël in de laatste tien dagen bij aanvallen op Hamas-doelen in de Gazastrook al "zo'n veertig Palestijnen" gedood heeft.

Reken even met mij mee. Vandaag is het 27 mei, dat betekent dat er in de 27 dagen van deze maand 2 Israeliërs gedood zijn door Palestijnse raketaanvallen (dat veronderstel ik tenminste, want bij de eerste staat niet waardoor deze dode "viel". Gemiddeld komt dat neer op 1 dode Israeliër per 13½ dagen. Door Israelisch geweld zijn er daarentegen in 10 dagen ongeveer 40 Palestijnen gedood, en dat komt dan neer op 1 dode Palestijn per ¼ dag.

Desondanks vindt Nos.nl het kennelijk belangrijker om in de titel van het artikel te verwijzen naar de tweede dode Israeliër deze maand. Hou me ten goede: elke dode is er één teveel, en het maakt me daarbij niet uit of het om een Israeliër gaat of om een Palestijn (of desnoods om een Verenigdestaatse politicus). Het kan echter geen kwaad om niet door middel van de kop van een artikel te suggereren dat het belangrijkste is dat er één Israeliër gedood is.

P.S.: Het bericht komt (via de propagandamachine ANP)
ook in andere media voor met een vergelijkbare titel, zoals in het Noordhollands Dagblad onder de kop Israëliër gedood door raketaanval. Volgens het ANP is dit "in Sredot de tweede dode door een raketaanval binnen een week". Het ANP-bericht meldt verder nog dat militante Palestijnen vanaf 15 mei al meer dan 230 raketten afgeschoten hebben. Hierbij zijn zeker twee doden en 20 gewonden gevallen. Israël heeft volgens het ANP niets anders gedaan dan twee Palestijnse Hamas-ministers en dertig anderen (Palestijnen? ministers?) arresteren. Gedode (of zelfs gewonde) Palestijnen komen helemaal niet voor in het bericht.

De Volkskrant baseert zich onder de kop Israëliër gedood door raket in Sderot (waarbij ik niet wil vallen over de onlogische formulering) niet alleen op informatie van het ANP, maar ook van AP (Associated Press). De Volkskrant noemt "bijna vijftig Palestijnen" die door "een Israëlisch luchtoffensief" zijn omgekomen. En zo wordt er maar door gedesinformeerd: Één dode Israëlier wordt boven het artikel vermeld, NOS.nl vertaalt "bijna vijftig" in "zo'n veertig" gedode Palestijnen, het ANP vergeet die dode Palestijnen. Het (overigens in deze context volledig misplaatste) schuldgevoel over het gemak waarmee Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog hun joodse landgenoten hebben laten uitmoorden moet toch wel vreselijk diep zitten...

Wat eigenlijk vreselijk dramatisch is, is dat het voor een gewone burger in ons land nagenoeg onmogelijk is om goed geïnformeerd te worden. Het nieuws wordt naar believen gemanipuleerd ("bijna vijftig" = "zo'n veertig") of geamputeerd (de 40/50 Palestijnse doden verdwijnen bij het ANP) en er is niemand die erop wijst dat die Palestijnse raketten (wat beslist niet geldt voor de Israelische raketten) vreselijk onefficiënt zijn: 230 raketten maken 2 doden en 20 gewonden. Wat zijn dat voor raketten? Opgevoerde vuurpijlen?

Geen opmerkingen: