zaterdag 26 mei 2007

Tweeslachtige Nederlanders...

Volgens een ANP-bericht in o.a. het Algemeen Dagblad van vandaag hebben Nederlanders Grotere zorgen om broeikaseffect. Deze zorg komt, volgens een onderzoek van het Milieu- en Natuurplanbureau (nog nooit van die club gehoord overigens, jullie wel?) op de vierde plaats, na o.a. zorg om oorlog en terrorisme. Uit het onderzoek zou blijken dat burgers bereid zijn de portemonnaie te trekken 'voor maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan'.

Jaja, alsof je met geld alles kunt oplossen. Net als de ouders in het Lennon/McCartney-liedje "She's Leaving Home" (van de Sergeant Peppers-LP): We gave her everything money could buy, maar hun dochter ging er toch vandoor met de man van de garage.

In plaats van steeds te suggereren dat alles met geld opgelost kan worden, zou het goed zijn als er eens een duidelijke en overtuigende campagne gevoerd zou worden om de burgers duidelijk te maken dat het heel wat gunstiger is voor het milieu om de auto af en toe eens te laten staan, om eens een keer niet met het vliegtuig op vakantie te gaan, om geen nieuwe TV te kopen met extra toeters en bellen, wanneer de oude het nog goed doet en om niet 20 paar schoenen in de kast te hebben. Ook heel zinvol zou het zijn om een alternatief te zoeken voor de met goedkoop aardgas warmgestookte kassen en om het met vliegtuigladingen tegelijk naar Japan en elders vervoeren van tulpen te verbieden. Dát soort oplossingen zet heel wat meer zoden aan de dijk dan geld geven om "CO2-rechten" te kopen in een of ander ver-van-mijn-bed land.

Ik durf rustig te zeggen dat Nederlanders zich steeds meer zorgen zullen blijven maken over het broeikaseffect en dat ze zich steeds meer geld uit de zak zullen laten kloppen, waarmee dan weer nieuwe snelwegen aangelegd kunnen worden, zodat de steeds meer auto's niet in de file staan, want files leveren ook heel veel broeikasgassen op. Echte oplossingen zullen er pas komen wanneer het niet anders kan, en dan zijn het eigenlijk geen oplossingen meer, maar noodgedwongen grote stappen terug...

P.S.: Vergeet niet om ook de reacties van de Algemeen Dagblad-lezers te bestuderen. Deze geven een 'fraai' beeld van de meningen van het Nederlandse volk.

Geen opmerkingen: