donderdag 17 mei 2007

Voor het kapitalisme is armoede een zegen!

Het maandblad AANEEN van ABVAKABO FNV geeft in het mei-nummer een 'fraai' voorbeeld van de begaanheid van het kapitalisme met de arbeiders in de derde wereld (of waar dan ook).

In China was een wetsvoorstel ingediend voor een socialere arbeidswet, die vooral de rechten voor tijdelijk personeel zou moeten verbeteren. Dit wetsvoorstel heeft het niet gehaald tengevolge van een "agressieve lobby van het Europese en Amerikaanse bedrijfsleven". Het artikel vermeldt nog fijntjes dat westerse bedrijven in China veelvuldig gebruik (zeg maar misbruik) maken van tijdelijk personeel.

Niet dat het op zich nou zo'n schokkend nieuws is: we weten intussen dat in de Verenigde Staten kansarme jongeren ook geen kans hebben op een baan, tenzij ze zich aanmelden als kanonvoer voor de oorlog die de wapen- en olie-industrie onder leiding van George Double-Me Bush laat voeren in Irak, Afghanistan of waar dan ook.

En ook in Nederland hebben we onlangs nog gezien met hoeveel gemak een bedrijf als TNT (dat wel geld had om overal nieuwe, foeilelijke brievenbussen neer te zetten, maar niet voor het personeel) 6.500 medewerkers ontslaat en voor de resterende arbeiders de arbeidsvoorwaarden verslechtert. En hoe het allemaal gaat aflopen met de soap rond de overname/verkoop van ABN-AMRO is nog niet duidelijk, maar erg verheffend zal het beslist niet zijn!.

Het kan trouwens ook geen kwaad er nog eens aan te herinneren dat de laatste Nederlandse régimes (onder leiding van Wim Kok en Balkenende) -met de steun van GroenLinks!- de rechten van de arbeiders de laatste jaren driftig aan het uithollen zijn...

Geen opmerkingen: