donderdag 10 mei 2007

Gék toch met dat 'Wilhelmus'

De Volkskrant meldt vandaag onder de veelzeggende kop Wilhelmus is al 75 jaar behoorlijk onbekend, dat zelfs een behoorlijk deel van de Nederlandse bevolking de tekst van het eerste couplet van dat zogenaamde volkslied niet kent.

Waarom zouden we dat ook moeten kennen? Het is geen volkslied, het is een lijflied, geschreven op het lijf van Willem van Oranje, degene die zijn Spaanse koning verried, ook al wordt dan heel schijnheilig gezongen dat hij 'den koning van Hispanje' altijd trouw gediend heeft. Misschien zou Willem A. het nog als persoonlijk lijflied kunnen gebruiken (die heet tenminste Willem van Nassau en heeft voor 90+ % Duits bloed), maar dan hebben we het ook wel gehad met de toepassingsmogelijkheden.

Het feit dat Wilhelmina - over wie in de Tweede Wereldoorlog op de wijze van de Duitse mars Erika (Auf der Heide blüht ein kleines Blümenlein) gezongen werd "Blonde Mientje heeft een hart van prikkeldraad" - ervoor gezorgd heeft dat de zwaarmoedige melodie en de nog zwaardere met alleluja geïmpregneerde tekst voortaan als volkslied zou moeten dienen, is ook al niet bepaald een aanbeveling.

Sommige mensen doen lacherig over Limburg, maar die provincie heeft tenminste een écht volkslied - en dan bedoel ik niet de Loeënde klokken van Frits Rademacher, maar Limburg mijn vaderland (Waar in 't bronsgroen eikenhout), waarvan overigens het laatste, niet-authentieke- couplet terecht nauwelijks gebruikt wordt (trouw aan god en aan oranje).

Er moet toch wel eens ooit iets muzikaals geproduceerd zijn met een verantwoorde melodie en tekst dat als volkslied zou kunnen dienen? Desnoods laten we We Are the Champions van Queen door een symphonie-orkest uitvoeren, dat geeft meteen uiting aan het superioriteitsgevoel van Nederlanders ten opzichte van de rest van de wereld...

1 opmerking:

Unknown zei

Moet toch eigenlijk een uitdaging zijn...
Wie schrijft een aanvaardbare tekst op de huidige melodie?