maandag 6 juni 2005

Franse Revolutie mislukt?

In de Metro staat vandaag een klein berichtje over een door bijna 12.000 Franse burgemeesters ondertekende petitie tegen het homohuwelijk, terwijl slechts 4 (vier!) burgemeesters aangegeven zouden hebben daarmee geen moeite te hebben.

Als dat het geval is (want ik heb op het Internet nog maar weinig informatie kunnen vinden over deze petitie), wordt het hoog tijd dat met name de Franse burgemeesters (maar ongetwijfeld ook tal van andere Fransen) weer eens gewezen worden op het motto van de Franse Revolutie: Liberté, Égalité, Fraternité (Vrijheid, gelijkheid, broederschap). Tenslotte staat dat in Frankrijk nog op tal van plaatsen te lezen (o.a. op de Franse Euro - zie hierboven) en aangezien 14 juli nog steeds een grote nationale feestdag is in Frankrijk, zou ik toch de indruk krijgen dat de Franse Revolutie nog steeds als belangrijk beschouwd wordt.

Naschrift: dank zij een oplettende lezer weet ik nu dat het bericht in de Metro afkomstig is van het ANP, dat het zaterdag om 16:00 uur publiceerde. Het blijft echter nog steeds moeilijk te vinden. Ofschoon het ANP meldde dat woordvoerder Franck Meyer van een verbond van burgemeesters een en ander bekendmaakte, kan ik het ook met die gegevens nog bij geen enkele grote Franse krant vinden (misschien later vandaag nog?). Uiteindelijk hoop ik dat Yahoo! France Actualités toch betrouwbaar genoeg is. Daar wordt overigens gesproken over 11.669 burgemeesters van de club Maires pour l'enfance (zoiets als 'burgemeesters voor het kind'), dat vind ik toch niet hetzelfde als 'bijna 12.000' (wat het ANP ervan maakt).

Het is duidelijk dat ondanks de strikte scheiding tussen kerk en staat in Frankrijk (denk aan de affaire van de hoofddoekjes een tijdje geleden), de christelijke mentaliteit nog steeds diep in de Franse mentaliteit verankerd zit. Volgens het verbond is immers "het huwelijk voor ons de verbintenis voor het stichten van een gezin tussen een man en een vrouw [..] wij willen niets laten wijzigen dat in essentie bijdraagt tot de sociale opbouw van ons land" ( "le mariage est bien pour nous l'engagement d'un homme et d'une femme à fonder un foyer", "nous ne désirons pas voir modifié ce qui participe fondamentalement à la construction sociale de notre pays".).

Meneertje Meyer ratelt door: "Wanneer homosexuelen het recht krijgen om te trouwen, zie ik niet op grond waarvan wij hun het recht zouden kunnen ontzeggen om kinderen te krijgen of te adopteren". [Waarom zou hun dat ook ontzegd moeten worden? - dwarslezer] Hij vindt dat "de mannelijk- en vrouwelijkheid bakens zijn voor de psychologische ontwikkeling van een kind". ("si les homosexuels obtiennent le droit au mariage, je ne vois pas au nom de quoi on pourra leur refuser la filiation ou l'adoption [..] la masculinité et la féminité sont des repères fondamentaux pour le développement psychologique d'un enfant".) Ik vraag me dan overigens af hoe hij het probleem van eenoudergezinnen wil oplossen, of van ongehuwden die toch een kind hebben.
Vergeet hij soms dat kinderen ook buiten het gezin voorbeelden genoeg zien om zich psychologische te ontwikkelen... en dat er genoeg (traditionele) huwelijken zijn waar het kind psychologisch grondig vernield wordt?

Ook burgemeester José Godfrin van Braya (Aisne) doet nog een duit in het zakje: "Het is zeer ernstig als een kind slechts één kant van de medaille ziet" ("Qu'un enfant n'ait qu'une face de la médaille, c'est très grave") - Ook ernstig is het als een burgemeester slechts één kant van de duit ziet (zie afbeelding boven in deze log)!

1 opmerking:

Anoniem zei

Arme homofobe Fransen, krijgen ze afgelopen zondag (!) een steek in de rug van de Zwitsers (referendum), die zich niet alleen grotendeels conformeerden aan het Schengen-verdrag (open grenzen), maar in een tweede volkspeiling ook homostellen meer rechten gaven: "Homo's kunnen een geregistreerd partnerschap aangaan, waarbij zij dezelfde rechten krijgen als getrouwde heterostellen op het gebied van belasting, pensioenen en erfenissen." (de Volkskrant, 06 juni).