zondag 26 juni 2005

Land of the Free? My A** (part IV)

Italië heeft de opsporing en aanhouding gelast van 13 CIA-agenten of bij de CIA betrokken personen. De CIA, de geheime dienst van de VS, heeft er kennelijk geen moeite mee gehad om een Egyptische imam te ontvoeren toen hij onderweg was naar zijn moskee (in Milaan). (New York Times, 25 juni). Volgens het bericht werd hij verdacht van lidmaatschap van Al Q'aida. Na zijn ontvoering is hij uitgeleverd aan Egypte, waar hij volgens vrienden en familieleden gemarteld is. Nadat hij begin 2004 vrij was gelaten, kon hij telefonisch informatie geven over zijn ontvoering, maar kort daarna is hij weer gearresteerd en sedertdien is zijn verblijfplaats onbekend.
De CIA en de Verenigdestaatse ambassade in Rome weigeren commentaar te geven, en ook door de Egyptische autoriteiten is weinig medewerking verleend aan het Italiaanse onderzoek.

Dit alles verwondert me geenszins. Een natie, die altijd een grote bek opentrekt, zodra ergens iets niet in orde is met de mensenrechten (behalve natuurlijk bij bevriende regimes of in eigen land), is uiteraard ook tot dit soort misdrijven in staat. Volgens het uitgebreide bericht in de New York Times hadden de ontvoerders geen gebrek aan geld en hebben ze bij hun ontvoering gebruik gemaakt van Verenigdestaatse militaire vliegtuigen en vliegvelden in Italië en Duitsland.


Het is in ieder geval te hopen dat Berlusconi zich deze keer een beetje standvastiger opstelt dan enkele maanden geleden toen Verenigdestaatse soldaten in Irak een bevrijde journaliste probeerden te vermoorden. Binnenkort zijn er in Italië weer verkiezingen en hij (Berlusconi) kan zich daarbij geen dissonanten veroorloven. Misschien dat hij zich daarom de vragen in het Italiaanse ernstig ter harte neemt en er serieus mee aan de gang gaat. Dan kan hij daarna nog altijd (graag) de verkiezingen verliezen.

Geen opmerkingen: