woensdag 15 juni 2005

Geld stinkt niet, maar leidt wel tot stinkende beerputten

Juncker en Schröder hebben een week of zo geleden wel een stinkende beerput opengetrokken door Nederland tegemoet te willen komen door een lagere EU-bijdrage voor te stellen. Chirac en Blair zijn tijdens een overleg in Parijs 'lijnrecht tegenover elkaar blijven staan'. Blair zou wel bereid zijn een lagere korting voor het Verenigd Koninkrijk te accepteren, maar dan zou ook het stelsel van landbouwsubsidies in de EU besproken moeten worden. Dát wil Chirac echter weer niet, omdat Frankrijk het meeste profiteert van die regelingen. [NRC/Handelsblad]

Balk, die ons eerst met hel en bliksem bedreigd heeft om ons vóór de ontwerptekst te laten stemmen, blijkt opeens toch graag gebruik te willen maken van de afwijzing van de Europese 'grondwet', want hij heeft met betrekking tot de EU-begroting -volgens hetzelfde krantenbericht- nog eens nadrukkelijk gewezen op het vetorecht dat Nederland daarbij heeft. In de nieuwe 'grondwet' bestaat dat vetorecht niet meer (artikel III-194).

Wat schijnheiligheid betreft doet Balk niet onder voor Zalm, die -ondanks het dreigement dat Nederland niet meer zou mogen meepraten bij afwijzing van de 'grondwet'- nu ineens een nog grotere verlaging van de EU-bijdrage eist dan door Juncker is aangeboden.

Geen opmerkingen: