vrijdag 3 juni 2005

Tweeslachtige brief

Alexander Reumers verklaart in een ingezonden brief in de Metro van vandaag het 'NEE' van de Nederlandse kiezers als een sociologisch verschijnsel.

Hij stelt dat 'de bakker waarschijnlijk beter brood bakt dan alle politici van Nederland bij elkaar' (waar ik me wel in kan vinden), maar verbindt daaraan dan de irrelevante bewering dat 'de Nederlandse politici de Europese grondwet beter kunnen beoordelen dan al die bakkers die [..] hun stem uitgebracht hebben'.

Ik ben er met hem van overtuigd dat de Nederlandse politici die grondwet goed kunnen beoordelen (met de nadruk op 'kunnen'). Een deel heeft echter de moeite niet genomen om verder te kijken dan de leuke woordjes die erin staan (GroenLinks, trouwens ook de FNV) en een ander gedeelte (CDA, VVD, D66 en vermoedelijk ook de PvdA) weet wel degelijk dat de hele ontwerptekst een vrijbrief is voor de neoliberale 'vrije' markt, maar heeft daar gezien hun politieke visie geen moeite mee. Alleen zijn ze te beroerd om dat tegen het volk te zeggen. Ik wil nog aannemen dat ze zo achterlijk zijn dat ze het neoliberale standpunt ('wat goed is voor het bedrijfsleven is goed voor iedereen') blindelings aannemen, maar het gaat mij dan toch véél te ver wanneer ze dat versimpelen door niets meer te zeggen dan dat de 'grondwet' nou eenmaal goed is voor Europa.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ach, het zijn niet alleen briefschrijvers in de Metro, die dwaasheden debiteren:
Max Verhagen (CDA) laat duidelijk zien dat bij hem/hen het intellect niet zit: Volgens Verhagen toont Frankrijk aan dat referenda geen wondermiddel zijn. Daar is een gekozen president, zijn er vaak referenda en stemt de bevolking toch de Europese grondwet weg. (de Volkskrant/ANP, 1 juni).

'Onze' Max had vroeger waarschijnlijk op school ook al moeite met het ontdekken van denkfouten in stellingen als "alle koeien zijn runderen, dus zijn alle runderen koeien", het is waarschijnlijk ook daarom dat het het onderwijs de laatste twintig, dertig jaar verregaand geïnfantiliseerd is (moeilijk woord, opzoeken), de politieke runderen moesten het ook kunnen begrijpen, of maak ik nu zo'n zelfde kromslag?

Er is natuurlijk wel een verschil tussen de briefschrijver en de balkende dwazen uit het haagse, de opmerkingen van de laatste groep worden regelmatig omgezet in volksonvriendelijke wetgeving en ons vervolgens aangeboden als het onmisbaar beste, om rampen te voorkomen. Het is alleen vervelend dat de dwaze balkers de grootste rampen niet zien, namelijk zichzelf.

Het is ook moeilijk om te relativeren, zeker als je je acteerlessen gekregen hebt van de leeghoofden van GTST en ONM (of hoe de omgeving van die hersenloze poppen ook mag heten).

Sinds de invoering van het geluid in de film is 'over-acting' alleen nog maar zinvol als vervoermiddel van ironie, maar ironie vereist een basis van intelligentie, en dat is een van de zaken die we (in ieder geval) bij deze regering niet hoeven te zoeken.