woensdag 22 juni 2005

LPF en Willem van O (vervolg)

Afgelopen maandag (20 juni: LPF en Willem van O) maakte ik melding van het feit dat Nawijn (LPF) en Filip DeWinter (Vlaams Belang) een denktank wilden opzetten die ze misschien "Willem van Oranje Stichting" zouden noemen.

Uit een berichtje in de Spits van vandaag blijkt dat de Rijksvoorlichtingsdienst druk heeft uitgeoefend op Nawijn om die naam niet te gebruiken en uiteindelijk is daarom nu gekozen voor de naam van Marnix van St. Aldegonde.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst moet "het koninklijk huis boven de partijen staan en [mag het] geen onderdeel [...] vormen van een politieke beweging".

Het zal allemaal wel, maar als Beatrix meer dan een fictief afgeleide naam (Oranje) deelt met deze Willem, die uiteindelijk zijn eigen koning verried (ook al wordt dan in zijn lijflied, het zg. Nederlandse volkslied, beweerd dat hij die altijd geëerd heeft) dan moet ik toch wel even (bitter) lachen.

Bovendien, hoezo 'boven de partijen', wanneer Oranje in Nederland zo synoniem is met allerlei sportgedoe, dat je bijna denkt dat de monarchie minstens supersportief moet zijn en dat de Nederlandse sport ruim gesponsord wordt door de monarchistische club. Of... is dat ook allemaal manipulatie, in de hoop dat het volk trots is op Nederlandse sporters en daar automatisch ook maar die andere oranje club bij betrekt?
Ik herinner me trouwens nog goed de beelden van het enthousiasme van Willem A., toen hij zich (gewenst? ongewenst?) 'verbroederde' met meisjes van een Nederlands hockeyteam.

En als 'het koninklijk huis [...] geen onderdeel mag vormen van een politieke beweging", hoe komt het dan dat uit die hoek alleen maar conservatieve geluiden klinken?

1 opmerking:

Anoniem zei

Mijn lachen is niet oranjebitter, wat was er ook alweer mis met die Marnix van St. Aldegonde?
Ach ja, dat zou de auteur van het volkse liedje "Willempie" zijn, maar hij is vooral bekend geworden, omdat hij Antwerpen wel héél snel aan de Spanjaarden wilde overgeven (nog vóór de stad belegerd werd, meen ik), en tenslotte maar naar de Noordelijke Nederlanden vluchtte, je zou hem een ordinaire verrader van zijn eigen volk kunnen noemen dus.

En als Winterse Flip en Hilbrand Droesem hem als boegbeeld van hun peins-clubje willen hebben, dan siert hen dat, ze wisselen de ene verrader in voor de andere, zoveel kennis van hun eigen verwerpelijke 'gedachtengoed' hebben ze dus wel.
Gedachtengoed stond hiervoor tussen enkele aanhalingstekens, omdat het geen dubbele waard is, het moet per slot nog uit de nog op te richten denktank komen.

Ik vraag me af wie Flip en Hildebrand zover gekregen heeft hun fobische prietpraat bij elkaar te flikkeren, die Marnix schijnt al zijn denkwerk zélf gedaan te hebben, en zélfs Willempie aangestuurd te hebben (want die had ook niet zoveel eigen gedachten meldt de historie).