vrijdag 17 juni 2005

Land of the free? My ***!

De Verenigdestaatse overheid heeft weer een mooi bewijs geleverd van de hoge vrijheidsidealen die zij hanteert. De tragische details van deze geschiedenis worden vandaag beschreven in de New York Times.

Een 16-jarig moslim-meisje is, nadat zij bijna 7 weken opgesloten heeft gezeten, vrijgelaten op voorwaarde dat zij onmiddellijk -zogenaamd vrijwillig ('voluntary departure')- het land zou verlaten. Ze is daarbij alleen beschuldigd van het overtreden van immigratieregels.

Het meisje (Tashnuba Hayder, die al vanaf de kleuterschool in de VS woonde) had -zoals ze zelf zegt- de internetsite bezocht van een moslim-leider uit Londen, die al lang beschuldigd wordt van het aanmoedigen van zelfmoordaanslagen. Zijzelf zegt dat ze alleen nieuwsgierig was naar zijn standpunten, dat ze een tegenstander is van zelfmoordaanslagen, en dat ze nu gestraft is voor het gebruik van haar grondwettelijke vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Tijdens haar opsluiting is ze ondervraagd, zonder dat daarbij een advocaat of een van haar ouders aanwezig was.

De details, die gedeeltelijk door bewijsstukken bevestigd worden, zijn gebaseerd op verklaring van betrokkene, want op last van het FBI mogen de gegevens niet openbaar gemaakt worden en hebben degenen die erbij betrokkenen waren zwijgplicht.

Heel tekenend is dat twee voormalige FBI-agenten niet over dit specifieke geval wilden praten, maar wel spraken over de tegenwoordig bij dit soort onderzoeken gebruikte druk en praktijken ("the pressures and practices that shape such investigations today").

Wat is er toch aan de hand met die Verenigdestaters? Aan de ene kant wordt er maandenlang (met de overduidelijke steun van hoofdman Bush) geprocedeerd om het biologische leven van een hersendode vrouw te verlengen en over het vermeende kindermisbruik door een gestoorde popster (wordt het trouwens nu geen tijd om de geldzuchtigen aan te klagen die hem beschuldigden en ook degenen die in het verleden hun beschuldigingen met grof geld hebben willen verdoofpotten?); aan de andere kant worden onschuldigen (want zonder aangetoonde schuld) in Guantánamo en diverse gevangenissen in bijv. Irak vastgehouden en vernederd, en wordt bijv. dit meisje op grond van een vage verdenking verbannen naar een land, waarvan ze zelfs de taal niet verstaat.

Geen opmerkingen: