maandag 27 juni 2005

Nieuwe atoomplannetjes van Bush & Co.

Volgens de New York Times van vandaag is het regime Bush van plan om voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog de productie van Plutonium-238 te hervatten. Er zouden plannen zijn voor de productie van 330 pond (d.w.z. bijna 150 kg) over een periode van 30 jaar. Dat zou een totaal van 50.000 vaten gevaarlijk radio-actief afval opleveren.

Volgens Timothy A Frazier van het ministerie van Energie is het plutonium bestemd voor de "nationale veiligheid" en hij ontkent met kracht dat het bestemd is voor kernwapens satellieten of ruimtewapens.

Volgens het artikel speelt Plutonium-238 geen rol in kernwapens (anders dan Plutonium-239), en is het vooral van belang voor zijn stabiele warmte-afgifte, waardoor het gebruikt kan worden voor het opwekken van energie, zoals in satellieten die te ver van de zon verwijderd zijn om zonne-energie te kunnen opwekken. Het is echter ook 100x zo radio-actief als Plutonium-239, waardoor de risico's bij een ongeluk eveneens veel groter zijn. In het verleden zijn al ongelukken gebeurd met Plutonium-238 (zoals in 1964 toen een raket na zijn lancering ontplofte).

Wat ze in de Verenigde Staten verstaan onder 'nationale veiligheid' heeft duidelijk niets te maken met zorg voor de volksgezondheid of het milieu (waaraan het regime Bush so-wie-so niet al teveel gelegen is), maar met spionage. De vaten radio-actief afval vormen eeuwenlang een veiligheidsrisico voor de hele wereld, omdat ze kunnen gaan lekken of buitgemaakt kunnen worden door terroristen (zou Bush ze daarmee hopen te lokken?) die er 'vuile bommen' mee kunnen maken.

Dat het spul niet voor wapens gebruikt zou worden, heeft wellicht te maken met het feit dat het daarvoor minder geschikt zou zijn. Ik ben echter nog niet vergeten dat de FBI enkele jaren geleden de mensheid wilde gaan bestoken met waar klinkende leugens om ons zodanig om de tuin te leiden dat de FBI rustig zijn gang kon gaan. De eerste leugen kwam al snel, toen bekend werd gemaakt dat de liegtactiek niet door zou gaan.

We weten inmiddels allemaal hoe Bush met grove leugens een oorlog begonnen is in Irak, dus ik denk niet dat we veel waarde kunnen hechten aan de beloften van welk overheidsorgaan in de VS dan ook. Trouwens ook de leugens van het Nederlandse regime tijdens de chantage-campagne voor de Europese 'grondwet' spreken in dit verband boekdelen...

Geen opmerkingen: