donderdag 9 juni 2005

«War of the Worlds» in Castricum?

Ik neem aan dat dit geen 'fighting machine' is, zoals H.G. Wells ze noemt in zijn War of the Worlds, maar wat het wél was is me niet duidelijk. Vanmiddag reed dit geval rustig over het strand tussen Castricum en Egmond naar het noorden. Bovenin bewoog iets, dat in ieder geval niet overeenkwam met Wells' Martianen, maar nader kan ik het ook niet identificeren...

Wie weet wat het is?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Rechtstreeks vanuit Den Haag kwam op deze UGO-sighting(*) het volgende commentaar: "U kunt gerust gaan slapen, voortaan waakt de WESP".

Volgens Den Haag zou dat W.E.S.P. staan voor Waakzame Extra Strand Politie, maar betrouwbare bronnen uit de VS (het apparaat komt daarvandaan) hebben het over Worldwide Eavesdrop Special Projects (en dan betekent het zoiets als globale luistervink), een soort telefoonverkeeroppikker, vergelijkbaar met een satelliet, maar dan een landversie.

Nogmaals volgens Den Haag: WESP zou een mobiele terroristeneenheid zijn - hopelijk dan wel een met een ANTI-terroristische opdracht, maar je weet het nooit met spullen die aangevoerd worden uit het 'land' dat leeft van de oorlog ("en als er toevallig geen is om onze nieuwste wapens te testen, dan verzinnen we wel een smoes om er een te kunnen beginnen").

Wij hebben zelf het idee dat het weliswaar een spionage-apparaat is, maar dat het vooral let op kapitaalvlucht, alleen vragen wij ons af waarom het vaker op naaktstranden gesignaleerd wordt dan op (wat wij noemen) 'geklede'.

- - - - - -
(*) UGO-sighting:
waarneming van een onbekend landvoorwerp (Unidentified Ground Object), ook wel URO (onbekend land-roltuig - Unidentified Rolling Object) genoemd.

Anoniem zei

In aanvulling op uw uitleg over de W.E.S.P. het volgende: dergelijke machines zijn de afgelopen tijd ook al gesignaleerd op verschillende parkeerplaatsen in Noord-Brabant - verschillende aldaar aanwezigen (gestoorde liefhebbers van buitenseks) hebben gepoogd om de banden lek te prikken, maar dat sorteerde geen effect, de banden waren gevuld met uitgehard schuim (opencel) - een van de poten doorsnijden met een laserzwaard (à la starwars, de film, niet het ruimteagressie-systeem) had wél, zelfs onverwácht resultaat: bij het omtuimelen van de contraptie verloor de man met de blauwe overall (die zich bovenin bevond) het hoofd.

Toen bleek de man een geavanceerde robot te zijn met een bewegingsprogramma van ruim één uur.

Daarvan heeft de toegestroomde (over het algemeen tamelijk luchtig geklede) menigte nog ruim zes keer mogen genieten, voor het leger de kans kreeg de boel af te zetten.

De militairen werden gehinderd door de GGD Hart van Brabant (Brabants Dagblad, 09 juni 2005), die eiste dat de manschappen eerst een voorlichtingsbijeenkomst volgden en plechtig beloofden voortaan steeds condooms te gebruiken.

Het vaag-roestbruine gevaarte (met daarin waarschijnlijk een als vrouw gebouwde robot in oranje kleding die nauwelijks bewoog), dat zich op het platform hoog tussen de poten bevond, konden wij niet nader bestuderen, omdat elke onderzoeker bij aanraking een heftige stroomstoot kreeg toegediend.

Pogingen om een tweede W.E.S.P. omver te krijgen (ruim veertig kilometer verder, en slechts enkele minuten na de val van de eerste) waren tevergeefs.
Hierbij werden vier omstanders geëlektrocuteerd (niet bekend is of zij het waren die de W.E.S.P. wilden laten struikelen).

Mij en mijn collega's resten enkele prangende vragen:
Wat gaat onze regering hiertegen ondernemen?
Is dit het begin van de oorlog die ons te wachten stond als wij tegen de Europese Grondvesten zouden stemmen?

Anoniem zei

Wat een onzin.

Volgens mij meet de W.E.S.P. (dat staat voor: water- en strandprotectie) de glooiing van het strand, de verschillen in de trilling van het zand bij komend en gaand tij, teneinde de mate van aangroei en afkalving van onze kustlijn te kunnen bepalen.

De W.E.S.P. is een Nederlandse uitvinding (T.U. Delft) die de afgelopen jaren op schaal is getest in het Waterloopkundig Instituut.
Ik kan het weten, want ik heb de gevoelige meetapparatuur op het lage platform ontwikkeld.

Bovenstaande commentaren hebben slechts op één punt gelijk: de banden zijn inderdaad met hardschuim gevuld (helaas wel schuim met geslóten cellen, omdat open cellen vocht opnemen).

Op het bovenste platform is een bestuurderscabine aangebracht om de bestuurder (de man in de blauwe overall, die vaak een vrouw is, maar dat terzijde gelaten) te beschermen tegen rukwinden en plensbuien (en misschien af en toe teveel zon).

Pogingen om de W.E.S.P. op afstand te besturen leidden te vaak tot interferentie-fouten in de metingen.

Hetzelfde effect hadden wilde bewegingen van de bestuurder, konden wij constateren nadat op een Zeeuws strand het publiek uit balorigheid de bestuurder met proppenschieters lastig viel.

Mede om herhaling hiervan te voorkomen (de route van de W.E.S.P. ligt vast, van het zuidelijkste puntje strand tot het noordelijkste) werd hiervan in de media geen verslag opgenomen.
Na voornoemd incident is de W.E.S.P. van continu-camera's voorzien, waarvan de beelden gerelayeerd worden naar een mobiele media-truck in de buurt.

Op sommige stranden verlaagt de W.E.S.P. haar snelheid om extra metingen te kunnen uitvoeren in verband met geologische afwijkingen.

Hopelijk voorkomt deze uitleg meer wildwest- en paniekverhalen.