zaterdag 10 november 2007

Afghanistan - toch langer opbouwen?

Je houdt het werkelijk niet voor mogelijk, maar er zijn zelfs mensen die verwijzen naar positieve ontwikkelingen in Afghanistan met de kennelijke bedoeling (al wordt die niet vermeld) om de Nederlandse 'opbouw'-missie in dat land te rechtvaardigen.

Ene M. de Zeeuw reageert in de vandaag al eerder genoemde NRC-weblog door te verwijzen naar een economische groei van 12% per jaar, een onder controle gebrachte inflatie van 5%, een eigen Afghaans merk motorfietsen, en het feit dat "in sommige plaatsen [...] de belastingdienst voor 20% uit vrouwen" bestaat, naar mobiele telefonie en internet die "allerlei werelden [doen] opengaan", en naar het nagenoeg ontbreken van ethnische spanningen in het land (al vindt hij het wel jammer dat zelfmoord-activisten achteraf nooit naar hun beweegredenen gevraagd kan worden).

Tja, dat die economie groeit verbaast me niks. Die opiumteelt zal heel wat geld opleveren, en dat daardoor de inflatie niet al te hoog is is ook niet verwonderlijk. In sommige plaatsen is wel 20% van het belastingdienstpersoneel vrouwelijk... Joepie! De mannen zijn zeker allemaal doodgeschoten omdat ze wel eens Taliban (verzetsstrijders, die hun land verdedigen tegen de onrechtmatige bezetters) zouden kunnen zijn geweest? Trouwens, hoeveel is dat... "sommige plaatsen"? Drie dorpjes?

Nounou, mobiele telefoon en internet, nee... dan gaat het pas écht goed met een land: niemand meer honger, gezondheidszorg en onderwijs van uitstekende kwaliteit.

Wie heeft er in Afghanistan ethnische spanningen nodig? De bevolking heeft het te druk met de oorlogszuchtige kapitalisten. Ik kan me trouwens ook uit het verleden niet zoveel herinneren van ethnische spanningen. Wanneer de mogelijkheid aanwezig was geweest, zouden in Afghanistan verschillende groeperingen ook wel tegen elkaar uitgespeeld zijn, zoals in Irak.


Zelfmoord-activisten? Wanhopige verzetsstrijders zul je bedoelen, die de zaken niet meer al te scherp zien, en die zich misschien door
enge Bushoïde 'leiders' op laten fokken. Wanneer het land niet bezet was door en namens de kapitalistische olie- en wapenindustrie, zouden er helemaal geen zelfmoord-activisten zijn. Misschien is dat wel iets om over na te denken in plaats van te proberen met wat cijfertjes en wat kreten jezelf voor de gek te houden.

Geen opmerkingen: