vrijdag 16 november 2007

Alweer een probleem opgelost

Een commissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft zich gisteren uitgesproken tegen de doodstraf, althans een meerderheid van 99 tegen 52, met 33 onthoudingen, stemde voor het ondersteunen van een resolutie in deze zin. Het is de bedoeling dat de doodstraf in eerste instantie wordt opgeschort om uiteindelijk volledig te worden afgeschaft. Volgende maand moet over de resolutie gestemd worden. (News Centre van de Verenigde Naties).

Dat is nog eens goed nieuws. Vooral omdat de Verenigde Naties overal in de wereld zo gerespecteerd worden. Israel voert de resoluties meteen uit. Het régime van de Verenigde Staten valt bijvoorbeeld geen andere landen aan als de Verenigde Naties dat niet willen. En bijv. ook het régime van de ayatollahs zal nu meteen haar strafrecht aanpassen.

Laten we ons voorlopig dus maar niet blij maken over de afschaffing van de doodstraf. De bedoeling is beslist goed, maar als die resolutie al aangenomen wordt, heeft hij niet meer dan een symbolische waarde. Of, zoals het artikel van het VN-News Centre zelf al zegt: "Alle resoluties van de Algemene Vergadering zijn niet bindend."

Geen opmerkingen: