zondag 25 november 2007

De politie, je beste vriend? of: neoliberale vrijheid van meningsuiting

Nederland is een democratie. Dat wordt althans beweerd door de Balkenbende die zich met manipulaties voor de zoveelste keer aan de macht heeft geholpen. Een democratie is, zoals we intussen allemaal toch wel zouden moeten weten, neoliberaal en daarom moeten ook altijd de belangen van de neoliberale internationale in aanmerking worden genomen, voordat iets democratisch genoemd mag worden.

Wanneer het ministerie dus beslist dat een schooljaar moet bestaan uit 1040 lesuren, is dat een democratische beslissing - en voor de twijfelaars zal het ministerie daar ook gerust nog een stempeltje "Democratisch goedgekeurd" op willen zetten.

Leerlingen zelf denken daar anders over, omdat zij tenslotte -beter dan wie dan ook- weten wat een dergelijke strakke eis inhoudt: wegens de bestaande lerarentekorten lege lesuren, die op school doorgebracht moeten worden, omdat het anders geen lesuren zijn en de norm niet gehaald wordt. Een zinloos uur op school is goed, een zinloos of zinnig besteed uur buiten de school is niet goed. Simpel, nietwaar?

Leerlingen zagen dat toch een beetje genuanceerder. Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) heeft daar een duidelijke en zinnige mening over.

Afgelopen vrijdag werd in plaatsen in heel Nederland door scholieren actie gevoerd. Over de actie in Middelburg kopte
Trouw Scholierenprotest in Middelburg loopt uit de hand. Je zou dus denken dat er minstens bomaanslagen gepleegd werden, en inderdaad de reactie van de politie, waarvan vroeger gezegd werd "de politie is je beste vriend" leek meer geschikt voor het uiteenslaan van agressieve fascisten met boksbeugels en fietskettingen dan om een scholierenbetoging in toom te houden. De kop had dus beter kunnen luiden: De politie heeft zichzelf niet meer in de hand.

Zie hieronder een korte impressie van HVZeeland:


Volgens HVZeeland zou het politie-optreden noodzakelijk zijn geworden door 'het plegen van vernielingen en diefstal', althans volgens politiewoordvoerster Mirja Vis. Dat was allemaal nog niet erg genoeg, want door de actie ontstond 'een ordeverstoring' door 'geblokkeerde straten en kruispunten'. Bovendien werden er ook nog eens auto's vernield, 'met eieren en vuurwerk [...] gegooid' en zelfs 'blikjes [...] leeg gegoten'. Tja, toen zat er natuurlijk niks anders op dan 'de wapenstokken te gebruiken', zeg maar: er lekker op los te meppen.

Waar hebben we het hier over? Wat voor diefstal werd er gepleegd? Misschien verplaatste een leerling een fiets om zich daarachter te beschermen tegen een mepgrage pet? Bij 'vernielingen' neem ik aan dat dit slaat op het later nog eens genoemde vernielen van auto's. Hoe? Misschien spoog een leerling op een auto? Of reed wellicht een geïrriteerde automobilist tegen een paaltje?

En dan 'geblokkeerde straten en kruispunten'. Het klinkt alsof er zo'n 100.000 scholieren aanwezig waren. Wanneer het opperhoofd van de wereldwijde anti-democratie (ja, ik bedoel George W.) in Amsterdam is wordt de wijde omgeving van het Amstel Hotel geblokkeerd en als hij naar Limburg gaat, wordt Zuid-Limburg zowat van de buitenwereld afgesloten, maar wanneer scholieren iets zinnigs te zeggen, mogen ze niet eens gebruik maken van hun grondwettelijke vrijheid van meningsuiting.

Dat ze met eieren gooiden was natuurlijk niet netjes. Dat is verspilling van voedingsmiddelen. Misschien zegt de Warenwet daar zelfs nog wel iets over. En dat vuurwerk... tja, dat mag alleen in de nacht van 31 december op 1 januari - en dan gebeurt het ook in die mate dat het een oorlog lijkt en mensen met astma, CARA, COPD aan de zuurstof moeten, maar bij een demonstratie, wanneer ze hooguit gevaar opleveren voor mede-demonstranten, dán kan het niet.

En dan het toppunt van dat alles... ze gooiden blikjes leeg! Nondedju! Dát is nog eens gevaarlijk. Je glijdt overal uit over de hondenstront en knollendrollen, de straat wordt constant bekwat door viezeriken, overal liggen lege chipszakjes en snoeppapiertjes, maar wanneer scholieren blikjes leeg gaan gieten, dan is de maat echt vol en moet er toch écht gemept worden. Misschien was er wel iemand die een blikje op een auto liet vallen, toen hij bemept werd, waarbij er tegelijk wat van de inhoud uitliep.

Natuurlijk, er moeten regels zijn! Het wordt dan ook hoog tijd dat het Nederlandse régime eens begint met het respecteren van de grondwet en dat de ministers niet meer proberen foute beslissingen af te dekken met nog foutere beslissingen, dat het recht voor iedereen gelijk is (dus geen verschil tussen enerzijds patsers -zoals grootfraudeurs- en anderzijds arbeiders en uitkeringsgerechtigden).

Geen opmerkingen: