dinsdag 27 november 2007

Goedkoop scoren bij De Pers

Voor de zoveelste keer maakt De Pers het vandaag weer eens te bont. Was het verleden week nog een vermeende primeur over misstanden in het beleid van energieboer Oxxio, die de dag erop weer herroepen moest worden, vandaag probeert het sufferdje weer eens goedkoop te scoren met de in met name Amsterdam uit de hand gelopen scholierenmanifestaties. De voorpagina begint meteen grootschalig met een foto van een halve pagina groot en een kolossale kop Gewoon schorem en een kleinere bovenkop NIKS BOZE SCHOLIEREN. De foto toont inderdaad op de voorgrond een paar zich druk makende jongeren, maar als je daarachter kijkt zie je vooral een massa rustige jongeren, die bovendien ook nog eens een heel andere kant opkijken. De vraag dringt zich zelfs op of de foto misschien geënsceneerd is...

Volgens mij heeft De Pers er niks van begrepen: volgens mij zijn de scholieren wel degelijk boos (degenen die boos zijn), maar niet om de 1040-uur-regeling van het ministerie, maar vanwege het schromelijk overdreven optreden van de Middelburgse politie afgelopen vrijdag. Naar dat optreden wordt wel verwezen, maar alleen als citaat van een 'diender' (woordkeuze van De Pers): "Na de beelden van Zeeuwse agenten die scholieren met een gummiknuppel sloegen, moeten we oppassen. Voor je het weet hebben we de beeldvorming tegen." Dat de Middelburgse politie zich publiekelijk verontschuldigd heeft voor haar gewelddadig optreden (zie mijn artikel De politie, je beste vriend? of: neoliberale vrijheid van meningsuiting van eergisteren) staat in een klein berichtje op een andere pagina (in de internet-editie is het artikel wat langer: Excuses voor politiegeweld bij scholierenprotest).

Verder suggereert De Pers dat LAKS (het Landelijk Aktie Komité Scholieren), samen met Dwars achter de actie zit: 'Het agendapunt van GroenLinks-jongerenorganisatie DWARS en scholierenvakbond LAKS is een ultiem motief voor een middagje oproer.' Dat LAKS duidelijk heeft laten weten tégen acties te zijn omdat het ministerie bereid is te praten, kom je alleen te weten als je de Metro of de Spits leest.

De Pers laat zich graag betitelen als de kwaliteitskrant onder de gratis dagbladen, maar het enig kwalitatief superieure is de lay-out, die meestal niet zo schreeuwerig is als bij Metro, Spits en Dag. Verder is het vooral een sufferdje dat zich onderscheidt door eigenlijk alleen vóór de PvdA te zijn, en nadrukkelijk tégen de SP - wat dat betreft is De Pers niet zoveel anders dan de Volkskrant, die ook overduidelijk anti-SP is en zich ten opzichte van de PvdA alleen maar kritisch voordoet.

Geen opmerkingen: