vrijdag 23 november 2007

Boos opzet!

Je weet natuurlijk nooit in hoeverre een nieuwsbericht op de radio, televisie, krant of teletekst klopt, maar als het bericht dat ik zojuist op Teletekst zag (zie hiernaast), klopt, kan ik daaruit maar één ding concluderen.

De kapitalistenkliek die (met twee korte onderbrekingen: de Tweede Wereldoorlog en de regeringsperiode van het kabinet Den Uyl) vanaf het begin van de 19e eeuw Nederland in zijn greep heeft, wil niets aan het toeval overlaten.

Door te beweren dat er bij verkiezingen voortaan op papier gestemd gaat worden omdat stemcomputers niet betrouwbaar zijn, en dan die stemcomputers te vervangen door twee (computergestuurde!) apparaten (eentje om de stem te printen en eentje om de afgedrukte stem in te lezen), waarbij niet duidelijk is of er tussen die twee nog een of andere stiekeme verbinding bestaat, spreekt het régime zichzelf zo overduidelijk tegen dat de verantwoordelijken ofwel zo dom moeten zijn dat ze niet weten wat ze zeggen, óf dat ze vastbesloten zijn ervoor te zorgen dat ze verkiezingen, mocht het in hun kraam te pas komen, naar hun hand kunnen zetten.

De manier waarop de SP bij de laatste verkiezingen voor de Provinciale Staten, ondanks haar grote aantal gekozenen, in alle provincies door gekonkel buiten de colleges gehouden is, geeft precies aan hoeveel de politici begaan zijn met het democratisch karakter van de politiek in Nederland. Daardoor alleen is het al aannemelijk dat de kans groot is dat ze van plan zijn eventueel die computergestuurde apparatuur te misbruiken.

Helaas zullen we nooit kunnen aantonen dat er een draadloze verbinding bestaat tussen de printcomputer en de uitleescomputer, want het is verboden stemapparatuur af te luisteren. Als we iets dergelijks al zouden kunnen constateren, lopen we eerder kans om gearresteerd te worden wegens illegaal afluisteren dan dat onze bewering serieus onderzocht zal worden.

Er is echter nog iets, wat de wens tot manipulatie van het stemproces aannemelijk maakt: aan alle kanten wordt in Nederland beknibbeld op noodzakelijke uitgaven (ouderenzorg, sociale zekerheid, onderwijs), maar waar bij verkiezingen een nagenoeg perfect systeem beschikbaar is, dat bovendien relatief gezien nauwelijks geld kost, worden kapitalen uitgetrokken voor de aanschaf van apparatuur die het hele proces alleen maar onbetrouwbaarder maakt. Waarom? Niet, omdat verkiezingen daardoor controleerbaarder en betrouwbaarder zouden zijn, want bij verre het betrouwbaarste systeem is nog steeds het stemmen met papier en rood potlood.

Helaas lees ik in het Teletekst-bericht niet hoe de stemmen worden afgedrukt en wat er uitgelezen wordt. Wordt een in gewone letters afgedrukte naam uitgelezen, of een (niet controleerbare, dus onbetrouwbare) streepjescode, of misschien een (evenmin controleerbare, dus ook onbetrouwbare) ponsgaatjescode?

Aan het eind is het bericht ook nog goed voor een bittere glimlach. Het is namelijk "ook [...] mogelijk de stemmen opnieuw te tellen". Betekent dat, dat ze altijd opnieuw geteld zullen worden? Of dat ze in bijv. 25% van de stembureaux nageteld zullen worden? Of misschien in enkele vooraf geselecteerde stembureaux, waarin dan uiteraard geen afwijkingen worden aangetroffen? Of is in de bezemkast misschien al besloten dat ze wel nageteld kunnen worden, maar dat ze nooit nageteld zullen worden?

Ik ben ervan overtuigd dat het Balkenrégime erg onder de indruk is van de wijze waarop door, voor of namens George W. Bush in 2004 de Verenigdestaatse presidentsverkiezingen gemanipuleerd zijn (zie bijv. de documentaire UnCOUNTED), en dat de bende denkt dat dat in Nederland ook mogelijk moet zijn.

1 opmerking:

Anoniem zei

ik snak naar sjokola

Het zou mij niets verwonderen, als voor de bouw van de wonderlijke (vrij) geluidsloze bliepmachines de firma wordt ingeschakeld, die voorheen die wrakke stemcomputers leverde.

Dat mag vast niet, omdat er een dermate groot bedrag mee gemoeid is, dat er een openbare aanbesteding moet plaatsvinden, maar ach, de tijdelijke kracht op het ministerie van stemmingmakerij die de opdracht weggaf wist dat natuurlijk niet, die krijgt een zwitserse bonus en ontslag op staande voet (jammer dat die dommer-regeling pas in de zomervakantie wordt aangenomen) en ánders kan balkje zich nog verschuilen achter de dikke rug van de tijdsdruk (én hij had vette glazen omdat de brilpoetsdoekjes op waren), ó hij lacht als de ezel die-t-ie is en geeft toe dat-ie dat aanbesteden vergeten was, maar dat-'m alle vertrouwen had in het bedrijf dat was ingeschakeld, dûh, vergeet die laatste mogelijkheid maar.

Je vraagt je af, waarom die ene firma weer met elektronische apparaten mag schuiven? Ligt dat niet vreselijk voor de hand? Heb je dat laatst niet gelezen? Ach, waar stond het nou toch in, het wil me even niet te binnen schieten, maar als ik het me herinner, zet ik het hier later wel bij, zeker weten.

De direktie van ... oh nee, ik noem de naam niet, je weet het wel, de leverancier van de eerder afgekeurde stemzooi, is van plan een monsterproces op gang te brengen, omdat ze een verlies van ettelijke miljoenen geleden hadden, en ze eisen dat geld nu alsnog van de staat.
Dat proces is afgekocht door de balkenbende, door 'het bedrijf' nu die nieuwe apparaten in elkaar te laten zetten (ander kastje, zelfde bagger-software met een paar extra regels kode, waardoor wél de korrekte naam wordt geprint, maar niet altijd de juiste streepjeskode, moet ik het spellen?), want daar verdienen ze meer mee.

Mijn buurman vond dat een slim plan, want die boetes zouden vast wel toegewezen worden, strukturele fouten en zo, en die kwamen dan toch weer van onze belastingcenten. Ja buurman, héél sociaal voelend, áls dat de reden was, maar dat ís helemaal niet zo, want Balk heeft totaal geen probleem met het wegsmijten van onze centen, weet je nog, die honderd dagen vakantie die de bende op onze kosten vierde in plaats van nuttige dingen te doen, nee jongen, de reden van het toewijzen van de bouw van de nieuwe stemapparaten was gewoon, omdat 'het bedrijf' met harde bewijzen zou kunnen aantonen, dat de programmakode fouten móést bevatten, in opdracht van zijne brilpotter zelf (al begreep hij zelf niet helemaal waarover het ging, pottertje dus) en die blamage die kan hij zich niet veroorloven, want 'onze jongens' moeten doorsterven in de oliebergen en omgeving.

Merk je trouwens dat die dingen, die vroeger konsekwent foutief 'stemmachines' werden genoemd, nu heel even bij de juiste naam 'stemcomputers' door het leven gaan, maar die nieuwe elektronische stemhulpen heten weer 'stem-apparaten', een soort viltstiften met benzinemotor.

Enne, niemand heeft het over de inkt die gebruikt wordt, dat wordt een afgeleide van de toner die je vroeger in de fax gebruikte, alleen verbleekt deze al wat eerder: een kwartier nadat de printstrook in de stembus is gegooid begint de tekst op te lossen, de stembus bevat namelijk een soort stempelkussen met thinner of zoiets en die zooi verdampt naarmate er meer druk op het kussen wordt uitgeoefend.
Die damp, samen met de opgeloste inkt, komt af en toe ook door de inwerpgleuf van de stembus naar buiten, maar daar zal niemand wat van zeggen, want het stinkt een beetje als de scheten van iemand die teveel bonen gegeten heeft.

Mocht iemand in de gaten hebben dat het uit de bus komt, wordt er toch niks aan gedaan, want de stembus mag pas worden geopend na sluitingstijd van het stemlokaal en dan is het kwaad echt wel geschied.

Alleen de laatste stemmen kunnen nog geteld of gekontroleerd worden.

Dan komt 'het bedrijf' met de reddende opmerking dat ze gelukkig rekening hadden gehouden met alle mogelijkheden, bijvoorbeeld een jong terroristje die een lucifer in een stembus gooit.

O ja, roept het land in spanning, en wat hebben jullie voor iets geniaals bedacht? Nou, dat is simpel: de stemmenprinter heeft alle stemmen onthouden, dus die kunnen we mooi een uitdraai laten maken, want het is dezelfde software als de afgekeurde stemmachines hadden.

Bijna iedereen haalt opgelucht adem, we hoeven niet nog een keer te stemmen. Balk ligt allang te pitten, die weet de uitslag al weken.

Maar weinig mensen herinneren zich, dat de stemcomputers niet gebruikt mochten worden, omdat ze beïnvloedbaar waren, wrakke software en zo.

Het Ministerie van Vrede legt juist de laatste hand aan de plannen om de oorlog met Austrazië grimmig te laten worden.

Boekweitkoffie is in de aanbieding.