vrijdag 25 november 2005

Balk- en Zwalk-kabinet

Vandaag stond er in de Spits weer een zeer illustratief voorbeeld van het zijwindgevoelige zwalkbeleid van het balkenkabinetje.

Dit rariteitenkabinet had onlangs besloten dat vanaf 1 januari 2007 scholen verplicht kinderopvang moeten aanbieden wanneer ouders daarom vragen. Extra onkosten dus voor de scholen. Minus-ters De Geus en Van der Hoeven hadden al laten weten dat er voor 2006 een bedrag van 35 miljoen beschikbaar zou zijn en vanaf 2007 per jaar 37 miljoen.

Naar nu echter blijkt krijgen de scholen géén extra geld voor opvang die ze zelf organiseren. Extra geld is er weer wél wanneer de scholen die naschoolse opvang uitbesteden aan instellingen voor kinderopvang.

Van de ene kant zit dit kabinet constant te zeiken over de noodzaak te bezuinigen (behalve natuurlijk voor straaljagers, kruisraketten en andere nutteloze rotzooi), maar van de andere kant hebben ze er toch ook geen moeite mee met geld te smijten. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat 'instellingen voor kinderopvang' goedkoper zullen zijn dan door scholen zelf opgezette opvang. Of zou het de bedoeling zijn dat de gemeenten deze instellingen mogen (moeten?) gaan uitbaten om daar bij wijze van dwangarbeid bijstandsmoeders (waarom geen bijstandsmannen? Misschien een beetje bang voor Dutroux-achtige verschijnselen?) te werk te stellen?

De vraag is waarom? Het zou natuurlijk kunnen zijn dat Van der Hoeven en De Geus (om incompatibiliteitsproblemen te voorkomen, ongetwijfeld op naam van hun respectievelijke partners) samen een dergelijke inter-provinciale 'instelling' hebben opgezet, en dan zou het in hun eigen belang zijn om het zo te regelen. Tenslotte was ook 'onze' minus-ter van landbouw onlangs niet vies van een beetje belangenverstrengeling.

Meestal is het stellen van een vraag hetzelfde als het beantwoorden ervan, maar gezien de allergie die de huidige generatie rechtse politici (dus bijna allemaal) aan de dag legt waar het kritiek betreft, laat ik de vraag toch maar onbeantwoord...

Geen opmerkingen: