donderdag 10 november 2005

Geldwolven blijven graaien

Het zat er al langer aan te komen, maar het begint langzaamaan duidelijker vorm te krijgen: ook voor MP3-spelers en DVD-recorders moet een 'thuiskopievergoeding' betaald worden. Het enige punt waarover nog geen zekerheid bestaat, is de hoogte van de vergoeding, ofschoon er al bedragen tussen € 5 en € 25 genoemd worden. (Webwereld van vandaag).

Wat mij sterk bevreemdt is dat er helemaal niet wordt gesproken over een verbod op 'beveiligde' CD's en DVD's. Tenslotte is het niet mogelijk deze te kopiëren en het is wettelijk ook niet toegestaan deze blokkering te omzeilen. In die situatie is het toch wel een beetje absurd om een vergoeding te eisen voor iets dat niet mogelijk is.

In Nederland bestaat al een eerder voorbeeld voor dit soort oneerlijk gegraai: vroeger betaalde ieder gezin een kijk- en luisterbijdrage, indien er in de woning een radio en/of een TV aanwezig was. Voor gezinnen zonder TV hoefde de kijkbijdrage niet betaald te worden.

Omdat het hele jaar door een legertje gluurders actief was om te controleren of er misschien ergens 'zwart' gekeken werd, en het regime wél geld wil vangen, maar niet uitgeven, werd besloten het systeem van kijk- en luisterbijdragen te vervangen door een belasting, waardoor vanaf dat moment iedereen betaalt voor de Nederlandse (publieke) omroep, ook degenen die om wat voor reden dan ook geen radio en/of TV heeft, en ieder gezinslid met een eigen inkomen. Bovendien werd vroeger per gezin één bijdrage voldaan, terwijl tegenwoordig per gezin bijv. best 3 personen op hun inkomen aangeslagen zouden kunnen worden.

Wanneer straks blijkt dat mensen MP3-spelers en DVD-recorders aan de andere kant van de grens gaan kopen, zou het uiteraard ook mogelijk zijn om ook deze 'thuiskopievergoeding' via de belastingdienst te gaan innen. Uiteindelijk betaal ik als niet-automobilist ook mee aan de gevolgen van het autoverkeer (ziekenhuiskosten van verkeersslachtoffers, luchtverontreiniging, snelwegen), terwijl het voor mij best allemaal een beetje anders zou mogen...

Geen opmerkingen: