maandag 14 november 2005

Wel minder erg, maar toch nog erg genoeg! (deel II)

De Metro maakt vandaag -in een erg klein berichtje- ook melding van de demonstratie in Madrid afgelopen zaterdag, die ik gisteravond al meldde. Het vervelende is alleen dat het berichtje niet alleen weinig informatie gaf, maar ook dat de informatie gekleurd was.

Metro meldt namelijk dat er 1,5 miljoen demonstranten zouden zijn geweest, en dat is heel iets anders dan wat ik gisteravond aan informatie gevonden had.

Het is uiteraard altijd moeilijk om bij demonstraties juiste aantallen demonstranten vast te stellen, maar een beetje nader onderzoek kan in ieder geval geen kwaad. Omdat Metro dat niet gedaan heeft (als bron worden overigens ANP en AFP genoemd - dat geeft meteen aan hoe betrouwbaar die persbureaux zijn), heb ik het dus maar gedaan, en dan duiken de volgende cijfers op:
- 2 miljoen volgens de organisatoren;
- 1,5 miljoen volgens het bestuur van de 'Madrileense gemeenschap', maar daarbij mogen we niet vergeten dat dat in handen is van mede-organisator PP (Partido Popular), dus even gekleurd als de organisatoren;
- 407.000 volgens de Spaanse regering;
- 480.000 volgens de ordediensten (de krant El Periódico lichtte in haar editie van gisteren uitvoerig toe op welke wijze dit getal berekend was);
- "enkele honderdduizenden" volgens de -conservatieve- krant El Mundo.

Ik denk dus dat het er misschien enkele meer zijn geweest dan de Spaanse regering noemt, maar (mede op grond van het door El Mundo genoemde aantal) niet dat het er erg veel meer zullen zijn geweest dan 500.000 à 600.000.

Geen opmerkingen: