woensdag 9 november 2005

Frans zoethoudertje

Het gaat in Frankrijk al niet anders dan in Nederland: het Nederlandse regime schuift de verantwoordelijkheid voor de in de illegalengevangenis op Schiphol gedode mensen op de schouders van een wanhopige Libiër die zichzelf wil verbranden zonder er bij stil te staan dat hij daarmee de hele gevangenis in brand steekt en Nicolas Sarkozy, de Franse minus-ter van binnenlandse zaken heeft nu ook een ideaal zwart schaap gevonden.

Ik hoorde zojuist op de radio (in het nieuws van 21:00 op Radio Nacional de España) dat Sarkozy de relschoppers van niet-Franse nationaliteit het land uit wil zetten. Het klinkt natuurlijk erg geruststellend (ook in Frankrijk zijn er veel te veel vreemdelingenhaters), maar het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat het bij de gewelddadigheden om niet-Fransen gaat. Velen zijn wel van niet-Franse afstamming, maar velen, zoniet de meesten, hebben de Franse nationaliteit. Het gaat veelal om afstammelingen van degenen die na de onafhankelijkheid van Algerije (5 juli 1962) naar Frankrijk gekomen zijn en die dan ook de Franse nationaliteit hebben - net zoals velen van Molukse of Surinaamse afkomst de Nederlandse nationaliteit hebben.

Een nog veel groter gevaar echter is dat het minder nadenkende deel van de bevolking tussen de regels door zal begrijpen dat de gewelddadigheden door niet-Fransen zijn uitgevoerd, waardoor de angst voor niet-Fransen (wat door grote groepen van de bevolking ook nog eens wordt geïnterpreteerd als synoniem voor moslims) alleen nog maar groter zal worden.

Merci beaucoup, M. Sarkozy, il vaudrait mieux penser avant de parler! Of zou deze oplossing bewust gekozen zijn? Je zou het bijna denken!

Geen opmerkingen: