zondag 13 november 2005

Wel minder erg, maar toch nog erg genoeg!

De centrum-linkse Spaanse regering is van plan het onderwijs in Spanje te reorganiseren. En natuurlijk was de gecombineerde macht van de RK kerk (ongetwijfeld trouw aan de consignes van hun Duitse ayatollah uit Rome) samen met de PP (de Partido Popular, erfgenaam van het fascisme van de in 1975 overleden dictator Franco) weer van de partij om schande te roepen, precies als 4 maanden geleden, toen dezelfde enge coalitie ook demonstreerde tegen het homo-huwelijk.

Deze keer waren er heel wat meer demonstranten (een half miljoen) dan in juli, maar toch altijd nog maar de helft van het miljoen waarop de organisatoren gerekend hadden, ondanks de steun van de conservatieve radiozender COPE. Uiteraard was er ook weer een opvallende delegatie van de conservatief-katholieke Carlisten, die tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) Franco krachtig geholpen hebben om het fascisme aan de macht te helpen, en -ongelooflijk genoeg- er was zelfs nog een behoorlijk aantal nonnen opgetrommeld... (foto:
Avui)

Het was kennelijk niet voor iedereen duidelijk wat er precies aan de hand was, want er waren demonstranten die vonden dat de ouders beter vertegenwoordigd moesten zijn in de schoolraad van openbare scholen, terwijl deze macht hen juist door het regime van de PP ontnomen was en door deze wet weer teruggegeven moet worden.

De kerk en de fascistoïde PP protesteerden zogenaamd tegen de afschaffing van het vak godsdienst (althans als verplicht vak), maar in feite was dat vooral een kapstok om weer eens hard te kunnen roepen tegen de huidige regering, die juist met deze wet (de LOE) probeert het onderwijs, dat tijdens het 8 jaar durende wanbestuur van de PP behoorlijk was uitgekleed, weer op het spoor te krijgen. De wet heeft overigens nog andere aspecten, die niet iedereen bevallen (bijv. een beperking van de vrijheid om zelf een school te kiezen), maar daarover werd nauwelijks gerept.

Laten we hopen dat de (relatief) lage deelname een goed teken is, we hebben de laatste 75 jaar al meer dan genoeg fascisme, nazisme en katholiek populisme gehad!

Tenslotte mag beslist niet worden verzwegen dat de vice-voorzitter van FEPER (de Nationale Federatie van Godsdienstleraren) zijn beklag heeft gedaan over het feit dat godsdienstleraren de laatste 14 dagen door de bisdommen onder druk zijn gezet om aan de demonstratie deel te nemen...
(Informatie grotendeels ontleend aan artikelen in
El Periódico, El País, La Vanguardia en Avui van vandaag.)

Geen opmerkingen: