maandag 22 mei 2006

Eerste- en tweederangs burgers in Nederland

Eind october dit jaar is het gedaan met 'normale' ontvangst van TV-signalen via de ether, want dan gaat de stekker van de analoge zenders eruit. Daardoor zullen nu ook de 'gratiskijkers' (zoals Trouw vandaag de mensen met een antenne op het dak vernederend noemt) moeten geloven aan digitale TV of, als dat voor hen mogelijk is, een kabelaansluiting. Of natuurlijk niet meer naar de TV kijken, tenslotte is de kwaliteit van het aanbod met de toename van het aantal kanalen evenredig gedaald.

Waarom meent Trouw de etherkijkers nu in een hoekje te moeten zetten als mensen die niet willen betalen voor TV-programma's, nog afgezien van het feit dat iedereen (ook degenen die nooit of zelden TV kijken) gedwongen bijdraagt aan de publieke omroep via de inkomstenbelasting en aan alle Nederlandse TV-zenders door de reclamekosten, die ons via de artikelen die wij kopen in rekening worden gebracht.

Wat zijn de alternatieven?
  • Voor een groot deel van de Nederlandse bevolking is een kabelaansluiting het gemakkelijkste: een niet al te onredelijk aanbod, zij het met te veel commerciële rotzooi, maar in ieder geval ook de VRT en enkele BBC-zenders en Nederland 3 (totdat die -met dank aan Medya van de Baan- wordt opgepimpt [dit walgelijke woord past wonderwel bij het wanbeleid van Medya en de rest van de balkenkliek], natuurlijk);
  • Een satelliet-antenne en ontvanger. Kost in eerste instantie enkele honderden euri, maar daarna niets meer (behalve natuurlijk het kijkgeld via de inkomstenbelasting) en biedt een zeer ruime keus aan TV- en radiozenders (maar de Nederlandse regionale omroepen ontbreken), tenzij...(zie verderop);
  • Digitenne? Beperkt aanbod van zenders en dubieuze kwaliteit (het signaal is erg storingsgevoelig en slechts in een deel van Nederland beschikbaar);
  • TV via breedband-internet? Zou een mogelijkheid kunnen zijn, maar de techniek is nog niet bepaald bedrijfszeker, en eerlijk gezegd denk ik niet dat dit systeem een massale toeloop aankan.
Het is heel vervelend voor mensen die om wat voor reden dan ook geen kabelaansluiting kunnen nemen (bijv. omdat ze geïsoleerd wonen, of omdat ze vaak met een boot onderweg zijn zoals binnenvaartschippers, of mensen die in de weekends en vacanties op een camping verblijven). Satelliet-ontvangst is geen reële vervanging (te veel zenders en toch te weinig, omdat regionale zenders ontbreken; bovendien moet -als ik goed geïnformeerd ben- ook nog eens betaald worden voor het Nederlandse zenderaanbod). Digitenne is al helemaal geen alternatief (en breedband-internet ook niet), omdat geïsoleerde gebieden niet binnen het zendbereik vallen van digitenne, en ook niet voorzien zijn van breedband-internet.

Om dus een paar centen in de zak te houden (doordat de kosten van de analoge uitzendingen wegvallen) wordt nu door het régime (overigens in breed Europees verband) een deel van de Nederlandse bevolking buitengesloten. En ik ben ervan overtuigd dat de slachtoffers geen vermindering van inkomstenbelasting zullen krijgen...

3 opmerkingen:

Anoniem zei

tja, het is wel vreemd dat er belastinggeld wordt ingehouden om de publieke omroep te betalen, en dan de signalen niet aan de burger door te geven. (ach, hoewel, ik betaal als burger ook mee aan bijvoorbeeld de Arena en andere sportzaken waar ik absoluut niks te zoeken heb)
Ik ken de technische details niet, maar kan het niet zo zijn dat in plaats van het analoge zendersignaal nu een digitaal signaal middels de aether doorgegeven zal worden? In dat geval heb je een converter nodig: een beetje in de geest van heel vroeger, toen je een converter kon kopen om korte golf op een middengolf radio te ontvangen. Afgezien van de converter blijft het dan gratis, doch wel met meer mogelijkheden (kanalen). Tenzij je er middels een creditcard (slot in de converter) voor moet betalen: dat laatste zal het wel zijn. Er zal dan een levendige handel in kraak codes voor converters ontstaan. Net zoals de "illegale" kastjes om filmkanalen te kunnen ontvangen.
Toch heb ik het idee dat er dan een markt gaat ontstaan voor regionale of stedelijke analoge zenders.

Anoniem zei

In geheel Europa, behalve in Nederland is de publieke omroep gratis digitaal te ontvangen. Protesteer tegen deze oplichterij bij de politieke partij van je keuze. Mailadressen op http://www.tweedekamer.nl/leden_commissies_fracties/wiezitwaar/wie_zit_waar/index.jsp

Dwarslezer zei

Anonymous, ik moet je erop wijzen dat je opmerking niet helemaal klopt, ook al zou ik willen dat het wel zo was. Over het algemeen moet je voorzichtig zijn met opmerkingen over 'heel Europa'. Bij de invoering van de Euro werd er ook gezegd dat het kwarte verdween, omdat Nederland het enige land zou zijn met een munt van 25 eenheden. Nu ben/was ik niet op de hoogte van veel munten, maar ik weet in ieder geval pertinent zeker dat er ook in Spnaje een 25-munt bestond, namelijk die van 25 pesetas (in de spreektaal ook "cinco duros" genoemd).
Of het nu speciaal aan Spanje ligt weet ik niet, maar van de Spaanse publieke omroep is alleen maat het internationale programma vrij te ontvangen via de satelliet (TVE Internacional, en een speciaal programma voor de Canarische Eilanden). Hetzelfde geldt trouwens voor Portugal (ook daar is een speciaal programma voor de Azoren en een voor Madeira nog vrij te ontvangen).
Overigens is ook de Russische publieke omroep alleen met een decoder te bekijken, maar misschien bedoelde Anonymous de Europese Unie, toen hij het over Europa had.

Met de publieke radio-omroep is het overigens een beetje beter gesteld dan met de televisie, maar ook die is verre van overal 'free-to-air'...