woensdag 3 mei 2006

Jaap de Op Schepper weet van niks...

Javier Solana, hoge commissaris van de Europese Commissie heeft gisteren verklaard dat hem niets bekend is van CIA-vluchten in of boven de Europese Unie. Ook de secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer zegt dat er geen aanwijzingen zijn voor deze vluchten. (Spits van vandaag)

Tja, ze kunnen zoveel zeggen: Solana heeft geen weet van CIA-vluchten, maar dat betekent uiteraard niet dat ze niet plaatsgevonden hebben. Jaap de Op Schepper (nog afgezien van het feit dat de NAVO in de praktijk vanuit Washington bestuurd wordt) beschikt niet over aanwijzingen. Het is maar net wat je onder aanwijzingen verstaat. Daarenboven: misschien is hij wel bewust niet geïnformeerd, zodat hij zonder te liegen de waarheid geweld aan kan doen.

Voorlopig hecht ik heel wat meer waarde aan de bevindingen van o.a. de organisatie Human Rights Watch, van een samenwerkingsverband voor mensenrechten van 46 Europese landen en aan het voorlopige verslag van een speciale commissie van het Europees parlement, waarin wel degelijk duidelijke aanwijzingen voor deze geheime vluchten gemeld zijn.

Bovendien, uitgaande van de antecedenten van de CIA, waarom zouden ze dan niet ook in en boven de EU mensenrechten geschonden hebben?

Geen opmerkingen: