donderdag 11 mei 2006

Balkenende en commissaris Bulle Bas

Wie kent niet de dienstklopperige politieman Bulle Bas, zoals Marten Toonder hem creëerde? Of veldwachter Bromsnor uit de oude TV-serie Swiebertje?

Het régime Balkenende is er (ongetwijfeld onder druk van de paranoïde Big Brother Bush) in geslaagd de meest ellendige aspecten van deze twee koddebeiers te kwadrateren door de ID-plicht. Het is overigens niet de eerste keer dat ik me daarover kwaad maak.

Vandaag publiceert de Volkskrant de resultaten van een eigen onderzoek, waaruit blijkt dat sinds de invoering van de wet op de identificatieplicht ten onrechte duizenden bekeuringen zijn uitgeschreven tengevolge van een veel te strikte interpretatie van deze wet.

Zo werd door het parket in Utrecht 52% van de ID-bonnen wegens onduidelijkheden naar de politie geretourneerd of geseponeerd. In Rotterdam werd door het parket zelfs 80% van de ID-bekeuringen niet in behandeling genomen.

Er zijn inmiddels meer dan 80.000 ID-bonnen uitgeschreven, waarvan ruim de helft gewoon is betaald. Van deze betaalde bekeuringen is niet nagegaan of ze terecht zijn gegeven. Waarschijnlijk was dat bij een aanzienlijk deel van deze bonnen niet het geval.

Zoals ik begin 2005 al zei: met misbruikmaking van de paranoïde angst voor terrorisme is hier een wet in elkaar geflanst die vooral bedoeld is om de kas te vullen. Totdat de Balkende Ellende aantrad was de Nederlandse politiek (met uiteraard enkele uitzonderingen) duidelijk in haar afwijzing van een Ausweis-plicht. Net zoals het Nederlandse volk nu steeds duidelijker wordt in haar afkeuring van het balkenrégime...

P.S.: En wie Bulle Bas niet kent, zou dringend eens de avonturen van Olivier B. Bommel moeten lezen...

Geen opmerkingen: