maandag 1 mei 2006

Hoelang blijft Microsoft nog proberen PC's te monopoliseren?

Zoekmachine Google beklaagt zich over het feit dat de nieuwe browser van Microsoft (Internet Explorer, versie 7) als standaard zoekmachine de zoekdienst van Microsoft's eigen MSN biedt.

Microsoft zegt dat Google zich voor niets druk maakt, want er zijn gemakkelijk andere zoekmachines te kiezen. De algemene manager van de Internet Explorer groep van Microsoft, Dean Hachamovitch: "Wat voor gedrag er in het verleden ook geweest is, het was ons leidende principe dat de gebruiker de controle heeft." (New York Times, vandaag)

Microsoft zal formeel inderdaad gelijk hebben, maar gezien de gemakzucht van de meeste PC- en internet-gebruikers zit het er maar al te dik in, dat Google praktisch gezien gelijk heeft. De meeste gebruikers nemen niet de moeite om iets te vervangen, wanneer ze ermee denken te kunnen doen wat ze willen. De vraag of andere opties beter of veiliger zijn gaat aan de meesten hunner voorbij. Een duidelijker bewijs dan de nog steeds bij meer dan driekwart van de internauten gebruikte browser Internet Explorer, ondanks het bestaan van aanzienlijk veiliger opties (Firefox en Opera e.a.), is nauwelijks te bedenken.

Uiteindelijk is er, wanneer Microsoft inderdaad begaan is met de keuzevrijheid van de consument, maar één oplossing. Computers zonder besturingssysteem (zodat de gebruikers zelf kunnen kiezen of ze Windows, Linux, of OS/X installeren) en besturingssystemen zonder extra's (dus zonder mediaplayers, browsers enzogenaamd zelfdenkende firewalls).

Geen opmerkingen: