donderdag 4 mei 2006

Hoe betrouwbaar zijn leugens van het régime Bush?

Als leugens zijn ze fantastisch, maar ze dienen absoluut niet om ons naar waarheid te informeren! We herinneren ons ongetwijfeld nog de 'bewijzen' van massavernietigingswapens in Irak...

Wanneer dus een John Bellinger, een woordvoerder van het Verenigdestaatse ministerie van buitenlandse zaken, met betrekking tot de 'CIA-vluchten' stelt dat "er slechts in zeer uitzonderlijke gevallen" van terrorisme verdachten zijn overgebracht (Algemeen Dagblad, vandaag), en dat daarbij geen sprake zou zijn geweest van marteling, dan kunnen we dat als volgt verklaren.

Er zijn mensen die voor het gemak van terrorisme (hét toverwoord in de politiek van Bush & kornuiten) verdacht (dus niet eens beschuldigd!) worden. Omdat het over terreur-verdachten gaat, betreft het uiteraard altijd "zeer uitzonderlijke gevallen". Die mensen zijn dus, zoals we kunnen begrijpen, overgevlogen. Dit klopt dus precies met wat Human Rights Watch zegt.

Dat 'daarbij' niet gemarteld is, betekent alleen dat ze vóór of na het vervoer per vliegtuig gemarteld zijn.

Het is prettig voor ons dat het doelpubliek van het Verenigdestaatse régime geacht wordt in blinde verering op te kijken naar het zogenaamd door henzelf gekozen régime. Daardoor denkt dit régime dat ze kunnen volstaan met het in zinnetjes aan elkaar rijgen van wat aardig klinkende woorden.

Helaas voor hen zijn er ook mensen die verder kijken dan alleen naar de gebruikte woorden, en die zodoende ontdekken wat nou juist niet gezegd lijkt te worden. Dit is net zoiets als dat truukje van de in Afghanistan door Nederlandse soldaatjes aan Verenigdesoldaatjes overgedragen gevangenen. Daarvan was ook geen sprake, want ze waren niet door de Nederlanders gevangen genomen. Feit is dat de Nederlanders hen verhinderden weg te gaan, en ook dat de Nederlanders gauw de Verenigdestaters opbelden, maar gevangen hadden ze hen inderdaad niet genomen.

Bellinger waarschuwt ons ook nog (volgens het Algemeen Dagblad), want de "suggestie" van de CIA-vluchten bedreigt ook de samenwerking met Europa tegen het terrorisme. Hij wilde overigens niet ingaan op de vraag of Europese regeringen steeds geïnformeerd worden over het vervoer van gevangenen. Niet dus!

Mede in verband met de 'afbouw' van het concentratiekamp in Guantánamo zijn volgens Bellinger gevangenen overgebracht naar andere landen. Waarom staat niet in het artikel, maar dat mag wel bekend worden verondersteld: volgens Verenigdestaatse rechters moeten gevangenen in Guantánamo conform de Verenigdestaatse wetgeving worden behandeld. In andere landen geldt die niet, en daar mogen ze dus wél gemarteld, misbruikt en vermoord worden...

Geen opmerkingen: