maandag 15 mei 2006

Bush keldert verder maar zijn missis ziet dat anders

Afgelopen week (zo meldde El País gisteren) is uit een enquête van The Wall Street Journal gebleken dat de populariteit van George Double-Me nu al gezakt is tot een totaal van minder dan 29% van de Verenigdestaatse bevolking.

Uit een ander onderzoek (van The New York Times en CBS) blijkt (nog steeds volgens hetzelfde bericht in El País) dat 70% van de Verenigdestaters vindt dat het land de verkeerde richting in gaat.

Vandaag verwijst de Washington Post naar deze dalende populariteit (zeg maar: groeiende impopulariteit) door Bush' Laura te citeren, die vindt dat door de geïnterviewden een foute conclusie getrokken wordt. De lage populariteit van haar kereltje heeft niets te maken met gebrek aan vertrouwen in hem, maar met de problemen waarin de VS zich bevindt: "De mensen weten dat hij doet wat volgens hem juist is voor de Verenigde Staten. Ik reis door het land. Ik zie mensen. Ik zie hun reacties op mijn man."

Uiteindelijk zegt ze hiermee natuurlijk niks. Hetzelfde kan gezegd worden van Hitler, Franco, Stalin, Mao of bijv. Berlusconi of Chirac. Die beweerden ook dat ze het beste voor hadden met hun land, net als Bush. Overigens (maar die nuance ontgaat Laura waarschijnlijk), het feit dat iemand iets beweert, impliceert niet automatisch dat hij dat ook denkt, en al helemaal niet dat het daardoor ook daadwerkelijk goed is voor het land.
Zo ontgaat het haar ook dat veel van de problemen, waarmee de VS momenteel geconfronteerd worden, het gevolg (meestal zelfs het directe gevolg) zijn van het wanbeleid van George Double-Me.

En het tweede deel van haar opmerking slaat natuurlijk nergens op. Waarom zou het ons interesseren dat ze door het land reist, of dat ze mensen ziet. Het feit dat ze ziet hoe het publiek op Bush reageert betekent zelfs niets meer dan alleen dat ze iets ziet. Kennelijk is ze niet in staat het verschil te registreren tussen enge Bush-fans en demonstranten. Misschien denkt ze wel dat anti-oorlog demonstranten vóór haar man zijn, omdat ze alleen zijn naam kan ontcijferen op de spandoeken...

Geen opmerkingen: