zaterdag 6 mei 2006

Leve de vrije markt! - NIET!

Het Parool meldt vandaag dat 'commerciële partijen' grootschalig ziekenhuizen willen gaan overnemen of financiëren. Dankzij de vergrijzing van de Nederlandse bevolking zijn ziekenhuizen kennelijk een interessante investering. Gesuggereerd wordt dat daarbij (niet door Het Parool overigens) de wachtlijsten korter en de kosten lager zullen worden.

Diepvrieskoning Hoogervorst heeft al laten doorschemeren dat vanaf 2012 ziekenhuizen een winstoogmerk mogen hebben en dat dividend uitgekeerd zal kunnen worden. Hij heeft kennelijk met zijn Zorgverziekingswet nu pas écht goed de smaak te pakken gekregen.

Ik zie dat zelf toch een beetje anders. Het doel van ziekenhuizen was toch immers het helpen van patiënten, maar nu begint het er steeds meer op te lijken dat ze (net als allerlei andere nuts-organisaties, zoals het openbaar vervoer) vooral gebruikt gaan worden om geld aan over te houden. Geld dat gebruikt zou kunnen worden voor de gezondheidszorg, of om de premies van de ziektekostenverzekering te verlagen, komt nu terecht in de zakken van de neoliberale klasse der 'nuttelozen'.

Uiteindelijk zal het geld dat in die bodemloze zakken terechtkomt toch uit de ziektekostenverzekering moeten komen, met als gevolg dat de premies weer omhoog moeten, zodat wij uiteindelijk deze geldmagneten van ons zuur verdiende loon aan een leven in luxe helpen. Getver! Waar blijft de Nederlandse Evo Morales? En waar blijft het Volkstribunaal dat Hoogervorst en alle andere profiteurs gaat straffen voor hun rotstreken?

Geen opmerkingen: