zaterdag 6 mei 2006

Nieuwe alleluya-propaganda

Libération maakt vandaag melding van twee onderzoeken in hét bolwerk van christelijk fundamentalisme, de VS, waaruit nogal wat opzienbarende zaken naar voren komen.

Volgens wetenschappers (dit soort geneuzel valt in de VS kennelijk ook al onder 'wetenschap') van de universiteit van Pittsburgh, kan misbezoek het leven met twee of drie jaar verlengen, al geven ze dan toch ook wel toe dat sportbeoefening en het regelmatig innemen van cholesterolverlagende middelen daarbij helpen: sporten levert 3 tot 5 jaar extra levensverwachting op, de anti-cholesterol pillen 2½ tot 3 jaar en de mis dus 2 tot 3 jaar. Libération suggereert derhalve om in de kerk te sporten en daarbij de cholesterolverlagende middelen te slikken.

De leider van het onderzoek, de chirurg Daniel Hall, geeft ook aan dat het deel uitmaken van een groep helpt om stress te verlagen: "Als je lid bent van een godsdienstige groep, geeft dat zin aan je leven".

Het is een beetje jammer, aldus Libération, dat er geen levensverlengende truukjes gegeven worden die geen geld kosten, want de Pittsburgse oplossingen kosten geld: $ 2.000/6.000 voor het lidmaatschap van een sportclub, 3.000/10.000 voor het kerkbezoek (giften aan de kerk, kaarsen branden) en 4.000/14.000 dollar voor de pillen (consulten, pillen).

Het is bovendien erg jammer dat The American Heart Journal verleden maand een artikel publiceerde, waaruit bleek dat de resultaten van een en ander niet bepaald hoopgevend waren. Bij de zoveelste test waarbij door anderen gebeden zou worden tijdens operaties, bleek dat de patiënten onrustiger waren en daardoor meer complicaties en nieuwe infarcten kregen dan gemiddeld.

1 opmerking:

Anoniem zei

mmmm,
die laatste regel is toch wel interessant: zou bidden dus inderdaad iets doen? zelfs al is het iets dat ongewenst is? zelfs als atheist interesseert mij dat! Ik vermoed eigenlijk dat de meeste gelovigen bang zijn voor het hun aangeprate hiernamaals, of ze hebben niet volgens de regels van hun geloof geleefd. Dus bidden? Laat maar.