zondag 14 mei 2006

Dan maar soldaten met psychische problemen...

De Morgen citeert vandaag uit de Verenigdestaatse Hartford Courant. Deze krant bericht dat het oorlogsministerie van het Bush-régime soldaten met psychische problemen naar Irak heeft gestuurd en/of bij de strijd heeft betrokken, ofschoon hun meerderen tekenen van mentale ziekten bespeurd hadden.

De krant verwees daarbij naar een beslissing van het Congress (uit 1997) dat alle uit te zenden soldaten een psychi(atri)sch onderzoek moeten krijgen. Desondanks wordt slechts één op de 300 soldaten vóór uitzending psychiatrisch onderzocht.

Voor wie nog steeds denkt dat "Amerika" alleen maar geïnteresseerd is in het welzijn van de mensheid wordt het nu toch onderhand wel tijd om wakker te worden. Een oorlog, en zeker een onwettige en ongerechtvaardigde oorlog berokkent al automatisch onherstelbare geestelijke schade aan de erbij betrokken soldaten, maar als deze soldaten vooraf al geestelijke problemen hadden, is het helemaal geen wonder dat er zoveel soldaten zelfmoord plegen of helemaal doordraaien en dan maar wild om zich heen gaan schieten.

«Impeach the President», zoals Neil Young zingt op zijn nieuwe CD, die binnenkort ook in Nederland uitkomt. Kopen! Al is het alleen maar om deze dappere post-hippie te steunen.

Geen opmerkingen: