vrijdag 26 mei 2006

Bush en Blair hebben gelogen, maar hadden toch gelijk...

Daar komt althans hun persconferentie van gisteren in het Witte Huis op neer. Ze geven toe dat er op belangrijke punten verkeerd geoordeeld is en Bush gaf ook toe dat hij de verkeerde signalen had afgegeven ("Beetje stoere woorden, weet je, die de verkeerde signalen afgegeven hebben.") Volgens hem was de grootste fout van het Verenigdestaatse leger de behandeling ("treatment", terwijl ik het toch zeker eerder als "mistreatment" zou willen omschrijven) van gevangenen in de Abu Ghraib gevangenis. Met spijt in zijn stem (kots!) gaf hij meteen aan waarom hij dat zo erg vond: "We zijn daar al een lange tijd de rekening voor aan het betalen."

Maar zelfs met betrekking tot de wreedheden in Abu Ghraib blijft Bush leugenachtig om de hete brei heen dansen: "Anders dan in Irak onder Sadam, zijn degenen die deze daden gepleegd hebben berechtigd". Wijselijk (is dat -letterlijk gezien- mogelijk voor deze nep-cowboy?) heeft hij het er daarbij maar niet over dat alleen soldaten vervolgd en gestraft zijn en geen hoge militairen...

De conclusie van het propagandaverhaaltje was echter dat hun beslissing om drie jaar geleden ten strijde te trekken werd gerechtvaardigd door de verkiezing van een constitutionele regering in Irak... (Voor dit stukje gebruik gemaakt van een artikel in de New York Times van vandaag.)

Tja, als je zo begint kun je ook de Tweede Wereldoorlog rechtvaardigen: Dankzij het Hitleriaanse fascisme is Duitsland nu een vredelievende democratie... getver!

Geen opmerkingen: