dinsdag 30 mei 2006

16-jarigen zijn makkelijker te manipuleren natuurlijk!

Minus-er Pechtold (Dom66) van Bestuurlijke "Vernieuwing" vindt dat er wel eens gesproken mag worden over de vraag of niet-Nederlanders na een verblijf van minimaal vijf jaar in Nederland ook zouden moeten mogen kiezen voor de Tweede Kamer. (NRC/Handelsblad, vandaag)

Ik moet toegeven dat dat op zich geen onzinnige discussie is. Tenslotte zijn deze mensen ook de dupe van de maatregelen van de gekozenen, dus het is niet meer dan redelijk dat ze daar ook over mee kunnen praten.

Een heel andere zaak is het ideetje van Pech dat kinderen al vanaf de leeftijd van 16 jaar moeten kunnen stemmen (eveneens NRC/Handelsblad). Is dat misschien in de hoop dat deze aspirant-volwassenen Dom66 weer aan wat extra stemmen zullen helpen? Is hij misschien van plan bij de volgende verkiezingscampagne te benadrukken dat kinderboekenschrijver Jan Terlouw ook een tijdje een grote rol heeft gespeeld in zijn partij? En hoopt hij dan dat de 16- en 17-jarigen nog met nostalgie zullen terugdenken aan zijn boeken en dan maar en passant een stem zullen uitbrengen op Dom66?

Feit is wel, dat het natuurlijk onzin is om de kiesgerechtigde leeftijd steeds verder te verlagen. Als het zo doorgaat worden over enkele jaren bij de kraamklinieken al workshops georganiseerd voor pasgeborenen, zodat ze weten hoe ze met een (figuurlijk, maar misschien ook letterlijk) natte vinger de kiescomputer kunnen bedienen.
Feit is ook dat kinderen, naarmate ze jonger zijn, steeds gemakkelijker te manipuleren zijn. Niet dat dat erg veel scheelt met de beïnvloedbaarheid van volwassenen, maar bij kinderen kun je niet eens meer de schijn van een democratische eigen keuze ophouden. Hoewel, misschien is dit ook wel een goede manier om uiteindelijk de fictie van een 'democratie' door te prikken. Zou dát de bedoeling van Pech zijn?

1 opmerking:

Anoniem zei

je kon ook jou standpunt brengen met feiten en stevige argument i.p.v ze aan te vallen en hun te beledigen.. daar berijk je niks me