maandag 1 mei 2006

Mannenhuis - Eindelijk een logische oplossing

Tot op heden was het zo dat een door haar partner mishandelde vrouw geen andere oplossing had dan (met haar eventuele kinderen) de gezamenlijke woning te verlaten en bij haar ouders, vrienden of een vrouwenopvanghuis in te trekken. De gewelddadige man kon intussen ongestoord gebruik blijven maken van de gemeenschappelijke woning, terwijl het slachtoffer zich met een minimum aan privacy en persoonlijke zaken moest zien te redden.

Gelukkig is er intussen toch een instantie, de Stichting Maatschappelijke en Vrouwenopvang (SMOV) uit Den Bosch, die bezig is aan een oplossing van deze scheve, onlogische situatie. Zij wil een speciaal mannenhuis opzetten, waar de plegers van het huiselijke geweld terecht kunnen. De slachtoffers kunnen dan tenminste in hun eigen woning blijven.

Het is daarbij de bedoeling de mannen, gedurende maximaal enkele maanden, speciale begeleiding en hulp te bieden. Deelname aan het project is echter alleen op basis van vrijwilligheid.

Het geheel is voorlopig
, voorzover het aan de stichting ligt, bedoeld als een proef van drie jaar, waarbij het overigens wel nog zaak is de daders te overtuigen. Het ziet er dus allemaal nog niet erg goed uit, maar het is toch in ieder geval een eerste stap naar een echte oplossing. (Noordhollands Dagblad van vandaag)

Geen opmerkingen: