donderdag 4 mei 2006

Nog meer Verenigdestaatse dreigementen

Dick Cheney, de Verenigdestaatse vice-president (gezien zijn verleden -zoek maar eens met Google op 'cheney + halliburton- beslist op zijn plaats bij George Double-Me Bush) heeft kennelijk de indruk dat de VS nog niet genoeg vijanden hebben op de wereld en daarom heeft hij vandaag (bij een toespraak in Vilnius, Litouwen) maar eens hard uitgehaald naar Rusland.

Hij vindt dat de Russische regering wel eens wat mag doen aan de mensenrechten. Bovendien verwijt hij Rusland zich te bemoeien met democratische bewegingen in zijn buurlanden en dat Rusland zijn energie-voorraden misbruikt als "middelen van intimidatie of chantage". (New York Times, vandaag. Wie de hele toespraak wil lezen, klikke hier.

Ik ga verder niet in op de talloze voorbeelden die Cheney meent aan te moeten halen, maar wil wel nog even wijzen op de geweldige wijze waarop de VS de mensenrechten respecteert:
• misbruiken worden ontkend, en als er dan bewijzen opduiken worden de gedocumenteerde misbruiken afgedaan als 'incidenten' en worden er symbolisch enkele ondergeschikten gestraft;
• mensen worden gevangen gezet en gemarteld, zonder dat ze ergens van beschuldigd worden;
• democratisch gekozen regeringen (Palestina, Venezuela, Bolivia) wordt het leven zuur gemaakt;
• de toch al niet te flitsende gezondheidszorg in de VS wordt voor arbeiders nog verder uitgekleed;
• de armoede in de VS neemt schrikbarend toe;
• op basis van leugens en verdraaide feiten worden oorlogen gestart (Afghanistan, Irak) of voorbereid (Iran, Palestina?);
• onder druk van de paranoia van Bush & kornuiten worden niet alleen in de VS, maar ook elders bij de 'bondgenoten' (zoals de EU) de mensenrechten uitgekleed (in Londen wordt een electriciën doodgeschoten omdat hij in een metro stapt; een Spanjaard wordt gevankelijk uit een vliegtuig gehaald nadat hij een alledaagse opmerking maakt; de verkeersgegevens van ons telefoon- en internetverkeer worden maanden- of jarenlang bewaard - terwijl Al Q'aida ongetwijfeld al lang beslist heeft om de instructies per post te sturen onder bescherming van het postgeheim).

Dick Cheney gaat na zijn gebazel in Vilnius ook nog wat stoken in Kroatië en Kazakhstan (ik zeg het maar, zodat mijn lezers in die landen vast voorbereid zijn).

P.S.: Dit heeft er (misschien?) niks mee te maken, maar het Engelse woord 'dick' betekent 'lul'...

Geen opmerkingen: