zaterdag 6 mei 2006

VVD en ijshockey...

In mijn jeugd kende ik diverse mensen die fanatiek ijshockeywedstrijden bezochten, en dan achteraf dolenthousiast vertelden over spelers die in elkaar geslagen werden. Dit is ongetwijfeld hetzelfde dat veel boxliefhebbers drijft: hoe meer de spelers elkaar in de prak rammen hoe heerlijker.

Uit een artikel in het Noordhollands Dagblad lees ik vandaag dat "de VVD garen [lijkt] te spinnen bij de strijd tussen Rita Verdonk en Mark Rutte". De 'politieke barometer' van Interview/NSS geeft aan dat de populariteit van de VVD, omgerekend in zetels, beetje bij beetje stijgt.
Ook hier is dus sprake van sensatiezoekers, want uit de lijsttrekkersdebatten van (ik gebruik met opzet niet het voorzetsel 'tussen') Verdonk, Rutte en Veenendaal blijkt vooral dat het hier gaat om drie mensen, nouja ... eigenlijk twee (ik heb tenminste sterk de indruk dat Veenendaal alleen mee mag doen om af en toe een momentje rust in de tent te brengen), die vooral hun eigen monologen willen afsteken en die slechts reageren op de woorden van de ander, wanneer ze die daarmee belachelijk kunnen maken.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt echter ook dat 55% van de Nederlanders vindt dat de VVD in verwarring lijkt te zijn over de te volgen koers.

Het betekent allemaal niets: als volgende week Zalm met een hoop tam-tam en VVD-geroep wat geld rondstrooit ter compensatie van de gedaalde koopkracht, stijgen de peilingen, en wanneer Verdonk volgende week met een gigolo aangetroffen wordt, dalen de peilingen. Dit soort enquêtes is alleen goed voor de enquêteurs, de kranten en actualiteitenprogramma's op radio en TV - en natuurlijk voor de webloggers die zich met politiek bezighouden. Maatschappelijke relevantie hebben ze echter nauwelijks. Dixi.

Geen opmerkingen: