zaterdag 20 mei 2006

De zegeningen van Bolkestein...

Zelfs zonder dat de Bolkestein-richtlijn over het ongebreidelde uitbuiten van werknemers (Bolk zelf formuleert het iets anders, maar dat is meer een kwestie van verhullend taalgebruik) is doorgedrukt, wordt er in Nederland al danig misbruik gemaakt van loonslaven.

Het Noordhollands Dagblad publiceert een duidelijk voorbeeld daarvan. Vakbond FNV Bondgenoten heeft gisteren bekend gemaakt dat het CWI (Centrum voor Werk in Inkomen) veel te gemakkelijk ontslagvergunningen verstrekt voor mensen die
bij Brabantse en Limburgse land- en tuinbouwbedrijven in vaste dienst zijn.

Korte tijd nadat de slachtoffers ontslagen zijn, blijken ze dan vervangen te zijn door Poolse werknemers, via uitzuigbureaux.

Vakbondsbestuurder Wim Baltussen: "Werknemers vragen bij het CWI om bedrijfseconomische reden ontslag aan voor Nederlandse werknemers en enkele maanden later verschijnen advertenties met exact dezelfde banen. Die worden dan ingevuld door Polen. Dat is een truc om van vast personeel af te komen en het CWI werkt daaraan mee."

Volgens Baltussen worden ook de Polen door de bazen misbruikt. Soms krijgen ze zelfs boetes als ze niet naar tevredenheid werken. Baltussen: "Toen iemand zijn loon wilde ophalen, moest hij zelfs nog bijbetalen."

Dit is uiteraard niet op de eerste plaats de schuld van de EU, maar dankzij de geldende regeltjes krijgen hufterige bazen wel alle kansen om zoveel mogelijk misbruik te maken van de loonslaven (en hun eigen zakken tot barstens toe te vullen). Als dan ook de officiële instanties (i.c. het CWI) niet eens hun eigen regeltjes toepassen, begint de situatie hier langzamerhand toch wel erg te lijken op die van zo'n 100 jaar geleden...

Geen opmerkingen: