zondag 28 mei 2006

Britse soldaten hebben ook genoeg van oorlog van Bush & Blair...

BBC News meldt vandaag dat vanaf het begin van de oorlog in Irak (2003) al zeker 1.000 Britse soldaten gedeserteerd zijn. Het aantal soldaten dat 'ongeoorloofd afwezig ("awol") is, is vele malen hoger. Formeel is pas sprake van desertie, wanneer dat door een krijgsraad is vastgsteld, maar op grond van de duur van de afwezigheid is in minstens 1.000 gevallen sprake van desertie (de omschrijving die Labour-lagerhuislid John McDonnell geeft is "weggaan en niet de bedoeling hebben nog terug te komen" of "weggaan om actieve dienst te vermijden").

Ben Griffin mocht uit het leger, nadat hij zijn commandant verteld had dat hij niet bereid was naar Irak terug te gaan vanwege -in zijn visie- onwettig handelen van VS-soldaten: "Ik was verontwaardigd over de algemene houding van de Amerikaanse soldaten. Ze behandelden Irakezen met minachting, niet als mensen. Ze hechtten volstrekt geen waarde aan Iraakse levens en eigendommen."

Wie vandaag nog op tijd is kan op BBC Radio Five Live vanavond (om 19:30 Nederlandse tijd) luisteren naar de documentaire "Conscientious Objectors" (Gewetensvolle Bezwaarden).

Geen opmerkingen: